Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар щодо здійснення програми опитування відвідувачів суду за методикою карток громадянського звітування (КГЗ)

19 лютого 2015, 09:41

 

18 лютого 2015 року за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя" відбувся семінар для представників відібраних громадських організацій, судів, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України щодо здійснення програми опитування відвідувачів суду за методикою карток громадянського звітування (КГЗ). Метою опитування є оцінка якості послуг, що надаються судами України, та розробка практичних рекомендацій стосовно поліпшення якості судових послуг та підвищення рівня громадської довіри до судів.

На сьогодні Проект USAID на конкурсній основі відібрав 6 громадських організацій, які будуть реалізовувати грантову програму "Опитування громадян щодо їх задоволення якістю функціонування судів з використанням методології КГЗ". Реалізація програми розпочнеться в лютому 2015 року в усіх судах шести областей України, а саме: Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій, Харківській та Одеській.

Даний семінар був присвячений питанням вивчення та оцінювання функціонування суду з використанням методології КГЗ, а також поглиблення знань та навичок учасників семінару з методології КГЗ та застосування її в оцінюванні функціонування судів.

Учасники семінару, серед яких були представники громадських організацій та судів, обмінювалися практичним досвідом реалізації опитувань у судах. Результати оцінювання більшості судів показали, що якість діяльності судів за окремими аспектами перебуває на належному рівні; водночас були виявлені проблемні зони кожного окремого суду, які в подальшому можливо усунути, що значно покращить доступність до суду та налагодить більший контакт із громадськістю. Зокрема, встановлені автоматизовані системи пошуку необхідної інформації про судовий процес, облаштовані кімнати для заповнення заяв та інших документів, навчання працівників суду для покращення комунікативних навичок з громадянами тощо.

У рамках досліджень особливу увагу приділено питанням людей з обмеженими фізичними можливостями. Силами незалежних громадських організацій за наслідками опитувань для людей з обмеженими фізичними можливостями в окремих судах створені умови для безперешкодного доступу до суду, такі як пандуси, кнопки виклику чергового в суді, таблиці з надписами шрифтом Брайля.

Нагадаємо, що, починаючи з 2008 року, 11 громадських організацій провели опитування в 49 судах України.