Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівництво ВККСУ провело нараду щодо складення тестових і практичних завдань під час конкурсних процедур

27 вересня 2023, 13:38

26 вересня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов, заступник Голови Комісії Руслан Сидорович та керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко провели нараду з Головою Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денисом Масловим та директором Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяною Вакуленко.

У заході також взяли участь заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова, колишній міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, члени Комісії Надія Кобецька, Роман Сабодаш, Олег Коліуш, Віталій Гацелюк та Олексій Омельян.

Мета проведення заходу в розширеному форматі полягала в обговоренні питань оптимізації проведення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання для виявлення рівня знань, практичних навичок та умінь у застосуванні закону, здатності здійснювати правосуддя.   

Голова Комісії Роман Ігнатов ознайомив присутніх із поточними та майбутніми потребами в тестовому інструментарії для цілей Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Він зауважив, що Комісія розраховує на допомогу проєктів міжнародної технічної допомоги в розробленні та затвердженні Технічного завдання для актуалізації та розширення тестової бази. Окрім того, очікується, що Програма USAID «Справедливість для всіх» зможе надати підтримку в організації роботи групи тестологів.  

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко розповіла учасникам зустрічі про особливості роботи й технічні можливості центру.

Під час заходу йшлося також про необхідність запровадження змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення процедур добору суддів, напрацьованих Комітетом з питань правової політики.

Нагадаємо, нещодавно Україна отримала перелік пріоритетних реформ. У ньому, зокрема, міститься пункт щодо необхідності перезапуску добору та кваліфікаційного оцінювання суддів новоствореною Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за активної участі Громадської ради доброчесності.

У згаданій рекомендації пропонується, зокрема, внести зміни до законодавства з метою вдосконалення добору суддів шляхом оптимізації етапів конкурсу, переглянути тривалість обов’язкового навчання суддів, затвердити та оприлюднити нормативно-правові акти, сформулювати чіткі критерії оцінювання та розробити методологію підрахунку балів.    

Вища кваліфікаційна комісія суддів України