Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав Черняхівську селищну раду Житомирського району ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища

22 вересня 2023, 14:10

У вересні 2021 року Державною екологічною інспекцією Поліського округу було здійснено плановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища Черняхівською селищною радою Житомирського району, під час якого було виявлено низку порушень, зокрема, у сфері поводження з відходами.

Так, не було оформлено право користування на земельні ділянки під сміттєзвалищами на території старостинських округів Черняхівської ОТГ, не розроблено та не затверджено схему санітарного очищення населених пунктів селищної ради, не переоформлено паспорти місць видалення відходів, не організовано роздільне збирання твердих побутових відходів, не відведено спеціальні ділянки або поля компостування для вивезення опалого листя, у період листопаду, з метою недопущення спалювання опалого листя на території житлової забудови, в скверах і парках.

За підсумками перевірки селищній раді Інспекція направила Вимогу усунути зазначені порушення. У зв’язку з невиконанням зазначеної вимоги Інспекція змушена була звернутись до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування.

Рішенням суду в адміністративній справі від 18 вересня 2023 року зобов’язано Черняхівську селищну раду Житомирського району Житомирської області ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища та оформити документи на право власності на земельні ділянки на території Пекарщинського, Андріївського, Очеретянського, Селецького, Салівського старостинських округів, за межами с. Сали Жадьківського старостинського округу, Черняхівської селищної ради, Бежівського та Сліпчинського старостинських округів.

Окрім того, за матеріалами перевірки фахівцями Інспекції розраховано шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, що призвело до засмічення та забруднення земель. Черняхівській селищній раді пред’явлено претензію на суму понад 547 898, 28 грн.

Довідково: Статтею 50 Конституції України визначено, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Згідно статті 9 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” кожний громадянин України має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище.

Фізичні та юридичні особи, органи державної влади, місцевого самоврядування та  зобов’язані берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Державна екологічна інспекція Поліського округу