Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роман Ігнатов: «На конкурсах у місцеві та апеляційні суди ми обиратимемо найкращих юристів з високими моральними і професійними якостями»

22 вересня 2023, 08:41

У своїй роботі Вища кваліфікаційна комісія суддів України демонструє максимальну інформаційну відкритість, прозорість і підзвітність суспільству та усім стейкхолдерам. ВККСУ працює вже понад 100 днів. За цей час новим складом Комісії без інституційної пам’яті прийнято низку важливих рішень. 

Загальний звіт розміщено на офіційному вебсайті ВККСУ за посиланням: https://is.gd/Lyp1Rn

Комісією проведено 42 засідання та розглянуто 175 питань, зокрема завершено перевірку 1 028 практичних завдань, виконаних 368 кандидатами на посаду судді місцевого суду, та затверджено рейтинги кандидатів.

Також Комісія скликала збори представників громадських об’єднань для формування Громадської ради доброчесності. Так, 14 серпня 2023 року сформовано ГРД, а 31 серпня 2023 року проведено спільну зустріч членів ВККСУ та ГРД, на якій, зокрема, обговорено питання взаємодії під час кваліфікаційного оцінювання суддів. Уже в жовтні цього року буде відновлено процедуру кваліфікаційного оцінювання.

Крім того, ВККСУ проводила процедури тимчасового переведення (відрядження) суддів, перевірку декларацій доброчесності судді та родинних зв’язків судді.

У межах міжнародного співробітництва підписано Протокол про співпрацю з Програмою USAID «Справедливість для всіх», Меморандум про співпрацю з Проєктом ЄС «Право-Justice», План спільних дій з Міжнародною організацією права розвитку (IDLO); проведено зустрічі з послами та головами дипломатичних місій країн G7, а також зустрічі з представниками Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» та ін.   

Одним з найважливіших результатів роботи за 100 днів є ухвалення Комісією рішення про оголошення найбільшого за усю історію України конкурсу на заміщення вакантних посад суддів – 1 092 (532 вакантних посад суддів в апеляційних судах та 560 вакантних посад суддів у місцевих судах).

Така кількість вакансій дає небувалий до цього часу шанс найкращим правникам України зайняти одну з найважливіших посад у державі – посаду судді. Це велика можливість для професійних правників, які відповідають критеріям доброчесності, повернути довіру суспільства до судової влади.

Судді першої інстанції, які багато років очікують переведення у межах конкурсу на заміщення посад суддів в апеляційних судах, матимуть можливість не лише змінити територіальність, але й піднятися на одну сходинку вище у судовій системі.

Також для усієї судової влади це шанс зменшити навантаження, що призведе до скорочення строків розгляду справ, та отримати нові кадри, які сприятимуть розвитку правової думки в судовому корпусі.

Сподіваємось, що експертне співтовариство України (не лише юридичне) оцінить сміливе рішення Комісії щодо проведення безпрецедентного за своїми масштабами конкурсу як одного з необхідних елементів реалізації судової реформи, а відтак наближення України до вступу в ЄС у процесі євроінтеграції

Для українського суспільства проведення такого конкурсу є свідченням розуміння новообраним складом Комісії важливості наповнення судового корпусу новими професійними та доброчесними кадрами, які будуть покликані забезпечувати відновлення справедливості в українських судах, позаяк запит на справедливість сьогодні високий як ніколи.

Надіємось, що наші міжнародні партнери оцінять результати роботи Комісії за такий короткий період часу, зокрема в частині проведення конкурсів. І хоча ВККСУ є органом суддівського врядування, а не політичним, міжнародні зобов’язання щодо дорожньої карти євроінтеграції є неможливими без ефективної судової реформи, у якій зацікавлені як українське суспільство й український політичний клас, так і міжнародні партнери.

14 вересня 2023 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалила рішення про оголошення конкурсів на зайняття 532 вакантних посад суддів в апеляційних судах та на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах для кандидатів, зарахованих до резервів.

В Україні конкурс у місцеві суди проводитиметься уже вдесяте, а конкурс в апеляційну інстанцію відбуватиметься вперше, адже оголошений у 2019 році конкурс так і не відбувся через припинення повноважень попереднього складу ВККСУ.

 «Комісія докладе усіх зусиль, аби конкурси пройшли на найвищому рівні, адже на нас лежить велика відповідальність. На конкурсах у місцеві та апеляційні суди ми обиратимемо найкращих юристів з високими моральними і професійними якостями», – зазначив Голова ВККСУ Роман Ігнатов.

Звертаємо увагу, що кількість осіб, які візьмуть участь у конкурcі до місцевих судів, уже відома – 585, адже саме стільки кандидатів перебувають у трьох резервах на заміщення вакантних посад суддів, а саме: на посади суддів адміністративних судів – 434; на посади суддів господарських судів– 380; на посади суддів загальних судів – 523.

«Вирішення кадрового голоду в судовій владі – одна з найголовніших наших функцій. Конкурси, які не проводились дуже давно, ми розпочали. Тепер велика відповідальність лежить також на тих, хто хоче одягнути мантію, адже суддя постійно перебуває під пильною увагою суспільства і має бути моральним авторитетом», – підкреслив заступник Голови ВККСУ Руслан Сидорович.

До зарахування до резервів кандидати пройшли чималий шлях. Вони складали кваліфікаційний іспит, виконували практичні завдання. Середній віккандидатів – 42 роки, з них 333 жінки та 252 чоловіки. Серед резервістів також є різні категорії кандидатів: у яких наявний стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше 3 роки  53; які брали участь у доборі без складення відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки 177; у яких відсутній стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше 3 роки – 355.

Кандидати на посаду судді, які перебувають у резервах, обиратимуть вакантні посади серед 30 адміністративних30 господарських та 500 загальних судів. Подати документи для участі у конкурсі можна до 16 жовтня 2023 року, витяг із Реєстру державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою – до 24 листопада 2023 року.

 «Процедура конкурсу: кращий у рейтингу обирає першим з усіх посад, другий  другим і так до кінця рейтингового списку, поки не закінчаться посади. На думку членів Комісії, саме така процедура буде найбільш прозорою та чесною», – зазначив секретар другої палати ВККСУ Сергій Чумак.

Кількість юристів, які виявлять бажання взяти участь у конкурсі в апеляційні суди, наразі не відома. Подати документи потрібно з 15 до 31 грудня 2023 року. Взяти участь зможуть не лише судді, але й адвокати, науковці-правники, які мають відповідний стаж діяльності у сфері права.

«Конкурс оголошено на 410 посад суддів в апеляційних судах із розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення, 56 посад суддів в апеляційних судах із розгляду господарських справ та 66 посад суддів в апеляційних судах із розгляду адміністративних справ», – розповів секретар першої палати ВККСУ Руслан Мельник.

Насамперед Комісія проведе конкурси в місцеві суди, а саме: адміністративні – 1 грудня 2023 року, господарські – 8 грудня 2023 року та загальні суди – 15–17 грудня 2023 року. Інформацію про дату, час та місце проведення конкурсу в апеляційні суди буде визначено пізніше та оприлюднено на офіційному вебсайті ВККСУ. 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України