Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблему неоднозначності трактування поняття «доброчесність» обговорювали на зустрічі у ВРП

07 вересня 2023, 09:56

Члени Вищої ради правосуддя обговорили з експертом Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Михайлом Буроменським проблему неоднозначного трактування понять «доброчесність» і «етика» як правових категорій для формулювання вимог до моральних якостей суддів і кандидатів на посаду судді.

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов пояснив, що критерій «доброчесність» визначається багатьма суб’єктами. Різні конкурсні комісії розробляють різні правила та критерії. Наприклад, найближчим часом проводитимуться конкурси на суддівські посади, і вимоги до кандидатів на зайняття цих посад напрацьовують Громадська рада доброчесності, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Вища рада правосуддя. Крім цього, до деяких конкурсів на заміщення посад в інших судових органах долучаються, в тому числі, міжнародні експерти, які застосовують критерії відповідно до міжнародних стандартів. Це створює непередбачуваність для кандидатів на посади. Отже, для подолання цієї проблеми потрібно визначити складові доброчесності та етики, усвідомити і сформувати єдині критерії в усьому ланцюзі правовідносин.

Члени ВРП зазначили, що стосовно цього питання наразі готується узагальнення практики Вищої ради правосуддя. Водночас у межах співпраці із Проєктом РЄ висловили зацікавленість в узагальненні судової практики Верховного Суду та Європейського суду з прав людини щодо визначення критеріїв доброчесності та етики судді.

Експерт Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Михайло Буроменський зазначив, що практика ЄСПЛ із зазначеного питання існує, та висловив готовність Проєкту допомогти в її узагальненні для подальшого опрацювання та застосування в діяльності Вищої ради правосуддя.

Менеджерка Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Ірина Кушнір під час спілкування анонсувала, що триває робота над узагальненням практики ЄСПЛ стосовно всіх аспектів суддівської кар’єри. Відповідне узагальнення буде презентовано найближчим часом.

У зустрічі взяли участь члени ВРП Олена КовбійОлег КандзюбаРоман МаселкоОлексій МельникОлександр Сасевич, начальник правового управління секретаріату ВРП Михайло Шумило. 

Вища рада правосуддя