Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підтвердження повноважень представників в адміністративному судочинстві

05 вересня 2023, 15:27

У Кодексі адміністративного судочинства зазначено, що сторони в адміністративній справі можуть брати участь в адміністративному процесі особисто або через представника (ст. 55 КАС України). Цією нормою законодавчо закріплена відповідна правова можливість залучення позивачем або відповідачем, а також третьою особою юридично досвідчених осіб для ведення адміністративних справ в адміністративному суді з метою захисту суб’єктивних прав, свобод та інтересів. При цьому особа, яка має представника, не позбавлена права самостійно брати участь у захисті своїх прав та свобод.

Відповідно до КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Наприклад, ч. 2 ст. 56 КАС України встановила, що інтереси неповнолітніх осіб, які досягли віку, з якого настає адміністративна процесуальна дієздатність, непрацездатних фізичних осіб і фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати в суді їхні законні представники – батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом.

Повноваження представників сторін та інших учасників справи підтверджуються такими документами:

1) довіреністю фізичної або юридичної особи.

2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами. Відповідно, орган або особа, що видала довіреність від імені юридичної особи, має право на засвідчення її копії.

Відповідно до частини четвертої статті 59 КАС України повноваження адвоката, як представника, підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»

За приписами статті 26 вказаного Закону адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги, 2) довіреність, 3) ордер, 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Обмеження щодо можливості особи бути представником встановлені статтею 58 КАС України

Отже, у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання йому необхідно додати довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Крім того, відповідно до ст. 298 КАС України, а саме п. 1 ч. 4 апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

З огляду на це задля уникнення повернення апеляційних скарг без розгляду, учасникам справ варто дотримуватись визначених законодавством норм при підтвердженні повноважень своїх представників.

За інформацією відділу аналітично-статистичної роботи 7ААС