Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП повернула клопотання про продовження відсторонення судді Світлани Федорець від здійснення правосуддя без розгляду через недотримання прокуратурою вимог закону

04 вересня 2023, 14:44

Вища рада правосуддя 4 вересня 2023 року повернула першому заступнику Генерального прокурора клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді Якимівського районного суду Запорізької області Федорець Світлани Володимирівни (відряджена до Звенигородського районного суду Черкаської області) від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності без розгляду через недотримання прокуратурою вимог закону, а саме – пропуск встановленого строку.

Світлана Федорець підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 436-2 Кримінального кодексу України.

5 липня 2023 року ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Світлани Федорець, а 10 липня 2023 року тимчасово, до 3 вересня 2023 року – на час досудового розслідування, відсторонила її від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Законодавством встановлено, що клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя подається Генеральним прокурором або його заступником, не пізніше як за десять днів до закінчення строку, на який суддю було відсторонено.

Клопотання про продовження на два місяці строку тимчасового відсторонення судді надійшло до ВРП лише 30 серпня 2023 року, тобто із пропуском встановленого законом строку всупереч вимогам законодавства. 

Таким чином вказана обставина унеможливила Вищою радою правосуддя розгляд вказаного питання.

Зазначимо, що Законом встановлено чіткий строк, у межах якого суб’єкт має право або зобов’язаний звернутися із відповідним клопотанням.

Строк, визначений законом, може бути поновлений лише у випадках, встановлених самим законом, а не на власний розсуд учасників правовідносин, проте Закон України «Про Вищу раду правосуддя» таких випадків не встановлює.

Безумовне дотримання та врахування вказаних законодавчих приписів щодо строку звернення із клопотанням про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя як органом прокуратури України, так і Вищою радою правосуддя є запорукою втілення в діяльність державних органів принципів законності й верховенства права.

Вища рада правосуддя