Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд засудив російського військового за порушення законів та звичаїв війни під час окупації Тростянецької громади

31 серпня 2023, 10:48

30 серпня 2023 року оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню російського військового у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом було установлено,  що з  10 березня 2022 року по 26 березня 2022 с. Жигайлівка Охтирського району Сумської області, разом із місцевим цивільним населенням, перебували у тимчасовій окупації військовослужбовців ЗС РФ.

24 березня 2022 року обвинувачений, усвідомлюючи обставини існування міжнародного збройного конфлікту на території України, приймаючи в ньому безпосередню участь та розуміючи, що територія с. Жигайлівка Охтирського району Сумської області повністю підконтрольна військовослужбовцям РФ, будучи озброєним вогнепальною автоматичною зброєю – автоматом «АК-74», діючи з корисливим мотивом і з метою особистого збагачення за рахунок інших осіб, увійшов на територію одного з господарств села, де у той час перебували його власники – цивільні особи чоловік з дружиною, та висловив їм вимогу про передачу йому наявних у потерпілих грошових коштів в іноземній валюті, погрожуючи при цьому застосуванням вогнепальної зброї.

Винуватість російського військового у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачене міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а саме порушенні ст. 33 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 визнано судом доведеною на підставі сукупності досліджених судом доказів.

Суд призначив обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 11 років.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через Тростянецький районний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з моменту його проголошення.

З  текстом судового рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 588/ 1122/23.

Тростянецький районний суд Сумської області