Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відновлено спецперевірки кандидатів на посади суддів

23 серпня 2023, 08:45

Президент України підписав законопроект № 9322 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України”. Цим рішенням відновлено здійснення спецперевірок кандидатів у судді, які комплексно здійснює низка державних органів. Зокрема, Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє, чи внесена особа до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, а також достовірність відомостей, зазначених у декларації.

НАЗК здійснює перевірку декларації, поданої кандидатом за минулий рік, а також аналізує відповідність витрат декларанта та членів його сім’ї на набуття активів (рухомого/нерухомого майна, грошових активів, криптовалюти, корпоративних прав та ін.) доходам, отриманим із законних джерел, за весь період життя. 

Якщо НАЗК встановить невідповідність майна доходам на суму, що дорівнює або перевищує 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на день подання такої декларації, то орган, який здійснює призначення на посаду, відмовляє претенденту у призначенні.

20 серпня 2023 року законопроект набув чинності. Цим рішенням Україна виконала першу рекомендацію Європейської Комісії для членства в ЄС. Враховано й рекомендації Венеційської комісії, які посилюють роль міжнародних експертів у відборі кандидатів.

Таким чином тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні, стосовно кандидатів на посади суддів, суддів Конституційного Суду України, членів Вищої ради правосуддя, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України проводиться спеціальна перевірка відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», а також перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади».

Національне агентство з питань запобігання корупції