Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 8 - 18 серпня 2023 року

21 серпня 2023, 09:38

Шістьох суддів звільнено у відставку

ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

8 серпня 2023 року:

  • Ігнатенко Поліну Яківну – з посади судді Херсонського апеляційного суду;
  • РябішинаАндрія Олександровича – з посади судді Полтавського апеляційного суду;
  • Ганчак Ларису Федорівну– з посади судді Свалявського районного суду Закарпатської області.

10 серпня 2023 року:

  • Данилевич Надію Андріївну.

17 серпня 2023 року:

  • Хейло Яну Валеріївну – з посади судді Донецького апеляційного суду;
  • Катеринчук Лілію Йосипівну – з посади судді Верховного Суду.

Голова ДСА відсторонений від виконання посадових обов’язків на строк дисциплінарного провадження

8 серпня 2023 року ВРП вирішила порушити дисциплінарне провадження стосовно голови ДСА України Олексія Сальнікова за ініціативою члена ВРП та скерувала до Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя. ВРП відсторонила його від виконання посадових обов’язків голови ДСА України з 8 серпня 2023 року на строк здійснення дисциплінарного провадження. 

ВРП надала згоду на тримання під вартою та тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Приморського районного суду міста Одеси Іллі Лонського

10 серпня 2023 року ВРП надала згоду на тримання під вартою судді Приморського районного суду міста Одеси Іллі Лонського.

14 серпня 2023 року ВРП частково задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП Олександра Клименка та тимчасово, до 20 вересня 2023 року, відсторонила суддю Приморського районного суду міста Одеси Іллю Лонського від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Суддя Ілля Лонський підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 190 КК України, а саме у замаху на надання неправомірної вигоди іншій судді за ухвалення позитивного рішення у справі щодо адміністративного правопорушення, а також заволодінні частиною неправомірної вигоди шляхом обману судді Приморського районного суду м. Одеси, за що передбачається покарання на строк від 4 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

ВРП відреагувала на втручання: судді пропонували частину відсуджених коштів

ВРП вирішила вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням судді Верховного Суду Євгенія Краснощокова.

Суддя повідомив, що позивач у справі, яка перебуває у його провадженні, зробила пропозицію щодо надання неправомірної вигоди. У касаційній інстанції вона оскаржувала дії роботодавця, просила визнати протиправним та скасувати наказ, стягнути середню зарплату за час відсторонення від роботи.

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину в кримінальному провадженні за фактами, повідомленими суддею.

ВРП висловила зауваження до законопроєктів про посилення відповідальності за корупцію у сфері правосуддя

ВРП затвердила консультативний висновок щодо законопроєктів «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя» (№ 9438, № 9438-1).

ВРП наголосила на неприпустимості та неприйнятності будь-яких проявів корупції в усіх сферах та зазначила про безумовну готовність вживати заходи для самоочищення. Проте акцентувала, що посилення кримінальної відповідальності має стосуватися всіх сфер, оскільки корупція як прояв системного явища потребує системної протидії.

ВРП вказала на потребу істотного доопрацювання законопроєктів з урахуванням зауважень та застережень.

Детальніше тут.

"Юридична практика"