Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Львівський апеляційний суд задовольнив апеляцію прокурора щодо засудженого на 13 років за колабораційну діяльність

18 серпня 2023, 15:14

17 серпня 2023 року у режимі відеоконференції Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокурора на вирок Жидачівського районного суду Львівської області від 6 червня 2023 року щодо обвинуваченого Я. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Вироком суду першої інстанції, уродженця села Озерне Лиманського району Донецької області, визнано винним у вчиненні колабораційній діяльності, і призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 13 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на такий самий строк без конфіскації майна.

За даними слідства, обвинувачений, у період повномасштабного вторгнення, встановив зв`язок із учасником незаконного збройного формування «ДНР», використовуючи для зв`язку з ним, отримання завдань та надання інформації заборонену в Україні соціальну мережу, з використанням особистої сторінки у цій мережі. Зокрема, перебуваючи у місті Лиман на території Лиманської територіальної громади Краматорського району Донецької області, де на той час проживав, здійснив збір з метою передачі представнику незаконного збройного формування «ДНР» відомостей про місця розташування, способи пересування та маскування підрозділів Збройних Сил України та Сил оборони України на території громади.

Згодом обвинувачений виїхав з місця постійного проживання у смт Гніздичів Стрийського району Львівської області. Проживаючи як внутрішньо переміщена особа, в одній зі шкіл, часто слухав голосно російський контент, а на зауваження інших реагував агресивно та погрожував: «Подзвоню в росію і ракети зметуть тут все».

Там продовжив реалізовувати свій злочинний умисел, спрямований на надання допомоги незаконним збройним формуванням, передав через заборонену в Україні соціальну мережу інформацію про місця розташування, способи пересування та маскування підрозділів ЗСУ на території Лиманської територіальної громади.

Не погоджуючись із вироком, прокурор у справі подав апеляційну скаргу, мотивуючи тим, що суд першої інстанції неправильно застосував Закон України «Про кримінальну відповідальність». Оскільки особа обвинувачується у тяжкому злочині проти основ національної безпеки, санкція статті якої передбачає конфіскацію майна.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду задоволила апеляційну скаргу прокурора, вирок суду першої інстанції скасовано та ухвалено новий, яким визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 13 років із конфіскацією майна та позбавлено права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 13 років. Початок строку відбування покарання рахувати з 23 грудня 2022 року, з часу обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.