Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійським районним судом Харківської області ухвалений черговий вирок за колабораційну діяльність

18 серпня 2023, 14:00

18 серпня 2023 року Балаклійським районним судом Харківської області ухвалений черговий вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням мешканця м. Балаклія Харківської області, громадянина України, головного спеціаліста відділу оцифрування документів та обробки даних управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України.

Обвинувачений з 2 березня 2022 року перебував в м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, тобто на території яка знаходилась під тимчасовою  окупацією.

У червні 2022 року обвинувачений умисно, з особистих мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, бажаючи надати допомогу державі-агресору та її збройним формуванням з метою завдання шкоди Україні, добровільно зайняв не пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій посаду так званого «специалиста эксплуатации жилищно-коммунального хозяйства отдела жилищно-коммунального хозяйства» у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території - в окупаційній адміністрації держави-агресора.

23 червня 2022 року обвинувачений добровільно уклав трудовий договір № 12-к з представником роботодавця в особі так званого голови окупаційної адміністрації держави-агресора – тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія Харківської області, що діяв на підставі наказу так званого голови окупаційної адміністрації держави-агресора – Ізюмської тимчасової цивільної адміністрації № 002-К від 03.05.2022, про прийняття його на роботу на посаду «специалиста эксплуатации жилищно-коммунального хозяйства отдела жилищно-коммунального хозяйства» в окупаційній адміністрації держави-агресора – так званій тимчасовій цивільній адміністрації м. Балаклія Харківської області.

Працюючи в окупаційній адміністрації держави-агресора до вересня 2022 року, обвинувачений фактично виконував обов'язки системного адміністратора відділу зв'язку окупаційної адміністрації держави-агресора - здійснював підключення та обслуговування офісної техніки, перевірку технічного стану, установку операційної системи Windows на комп'ютерному обладнанні.

Суд визнав його винуватим у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 КК України, призначивши йому покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 10 років без конфіскації майна.

Інших видів покарання за вказаний кримінальний проступок законом не передбачено.

Вирок суду не набрав законної сили. Відповідно до ст. 62 Конституції України, ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.