Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівників апарату суду опановували навички цифрової грамотності під час вебінару від Проєкту ЄС "Право-Justice"

18 серпня 2023, 12:24

16 серпня Проєкт ЄС "Право-Justice" провів вебінар для працівників апарату суду "Цифрова безпека для судів: як захистити цифрові активи в мережі інтернет". Захід відбувся в межах Ініціативи "Модельні суди".

Вебінар відкрила Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка, керівниця компоненту Судова реформа Проєкту ЄС "Право- Justice". Вона, зокрема, зауважила, що це вже другий захід, присвячений цифровій безпеці суду - темі, актуальність якої значно зросла в умовах воєнного стану.

"Продовжуємо висвітлювати питання цифрової безпеки як для суддів, так і для працівників апарату суду. Адже судова система є активним користувачем цифрових технологій, які допомогли забезпечити громадянам доступ до правосуддя попри руйнування судів. Утім, працівники суду мають бути пильними, розуміти ризики, а також алгоритми дій у разі виявлення небезпек, які може вчиняти агресор. Саме такими знаннями ми і хочемо поділитися з колегами", - зазначила Анна Адамська-Галлант.

Анастасія Апетик, національна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", юристка, консультантка з онлайн-безпеки, висвітлила основи цифрової грамотності з акцентом на роботу працівників апарату суду.

Лекторка розповіла, як діяти, коли виявлено злам електронної пошти, пояснила алгоритм дій при виявленні цифрових загроз, правила паролінгу та двоетапної перевірки, а також поділилася знаннями щодо стандартів онлайн-захисту акаунтів.

"Також чимало цифрових небезпек походить від країни-агресора, адже кібератаки - це частина війни. Тому варто дуже ретельно ставитися до листів, які надходять на електронну пошту, адже ворог використовує фішингові електронні листи, щоб отримати доступ до чутливої інформації", - наголосила Анастасія Апетик.

Крім того, серед існуючих цифрових загроз для працівників суду лекторка виокремила: відкриті Wi-Fi, програми-шпигуни, використання флеш-пристроїв та низький рівень поінформованості щодо захисту паролів тощо.

Також лекторка розповіла про безкоштовні навчальні можливості щодо теми цифрової грамотності, які доступні для працівників апарату суду.

Проєкт ЄС "Право-Justice"