Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ зобов'язала суди реєструвати та забезпечувати розгляд справ, що передаються їм через зміну підсудності

18 серпня 2023, 10:33

17 серпня 2023 року у Києві відбулося засідання Ради суддів України. І хоча Рада обговорила всі питання порядку денного у засіданні оголошено перерву, а про час та дату продовження роботи буде повідомлено додатково.

Відкриваючи засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що на засідання запрошені Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко та виконувач обов'язків Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура.

Щодо питання, яке що пов'язане з проблемними аспектами, які виникають під час прийняття судами судових справ, територіальна підсудність яких була змінена у зв'язку з воєнним станом, а воно стояло першим на порядку денному, то повернутися до нього спонукала ситуація, що пов'язана з не реєстрацією судами справ, які передавалися з судів, що опинилися на окупованій території чи в зоні активних бойових дій.

"На одній з останніх нарад, яка відбувалася у Верховному Суді знову постало питання про розподіл тих справ, які передаються в інші суди у зв'язку зі зміною підсудності. Також ці питання дотичні й до роботи Верховного Суду", - сказав Богдан Маніч.

Він також зазначив, що з цього питання Рада суддів України вже приймала рішення (рішення №5 від 03.02.2023 року), де чітко вказала – "зареєструвати зазначені справи, здійснити їх автоматизований розподіл між суддями відповідних судів та забезпечити їх подальший належний судовий розгляд". Разом з тим в окремих судах зборами суддів були прийняті рішення не реєструвати справи, що передавалися з судів, яким було змінено територіальну підсудність, і максимум на що там спромоглися – це забезпечення більш-менш належного збереження.

Реагуючи на проблему, Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко зазначив, що якщо організувати роботу належним чином неможливо, то, безперечно, для всіх учасників процесу найсприятливішим варіантом розв'язання цієї проблеми є зміна підсудності й передача справи на розгляд до іншого суду. Проте коли процес передачі блокується, це перешкоджає розв’язанню проблеми у процесуальний спосіб. Тож очільник ВС висловив сподівання на те, що всіх заходів, необхідних для виправлення цієї ситуації, буде вжито в найкоротші строки.

З огляду на те, що до розгляду вказаного питання порядку денного були запрошені очільники конкретних судів, яким передавалися справи у зв'язку зі зміною підсудності, то їм було вказано на неухильне виконання не тільки рішень Ради суддів України, а й на дотриманні процесуальних норм, що визначають порядок передачі, реєстрації, авторозподілу та розгляду справ.

У підсумку розгляду питання Рада суддів України прийняла рішення вважати незмінною позицію, висловлену в рішенні №5 від 03.02. 2023 року.

Рада суддів України