Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 31 липня – 4 серпня 2023 року

09 серпня 2023, 12:50

ВРП відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області

ВРП ухвалила рішення відтермінувати початок відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області до 1 вересня 2023 року.

Херсонський міський суд Херсонської області продовжить розгляд справ, які надійшли на розгляд цього суду до 31 серпня 2023 року включно.

Суддя Київського районного суду міста Одеси Людмила Салтан тимчасово відсторонена від здійснення правосуддя

1 серпня 2023 року ВРП задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП та до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження тимчасового відсторонила суддю Київського районного суду міста Одеси Людмилу Салтан від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368Кримінального кодексу України.

29 червня 2023 року обвинувальний акт у цій справі надійшов до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті, фактично 27 липня відбулося підготовче судове засідання, наразі справа призначена до судового розгляду.

ВРП звільнила п’ятьох суддів у відставку

1 серпня 2023 року ВРП вирішила звільнити трьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

Грека Бориса Миколайовича – з посади судді Північного апеляційного господарського суду;

Селіваненка Володимира Павловича – з посади судді Верховного Суду;

Цюру Таїсію Василівну – з посади судді Одеського апеляційного суду.

3 серпня 2023 року ВРП вирішила звільнити двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

Єрьоміна Анатолія Васильовича – з посади судді Вищого адміністративного суду України;

Калашнікову Олену Володимирівну – з посади судді Верховного Суду.

ВРП звільнила 222 суддів упродовж семи місяців 2023 року

Протягом січня – липня 2023 року ВРП прийняла рішення щодо звільнення 220 суддів за загальними обставинами:

  • 206 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку;
  • 14 суддів звільнено у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

За особливими обставинами ВРП звільнила 2 суддів, а саме за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

ВРП створить робочу групу для розрахунку оптимальної кількості суддів

У ВРП проведено робочу нараду щодо визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах за участю членів ВРП, ВККСУ, представників РСУ, Верховного Суду, ДСА України, НШСУ.

Голова ВРП Григорій Усик поінформував, що ВККСУ порушила питання про необхідність визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах у зв’язку з тим, що у серпні 2023 року в конкурсі на зайняття вакантних посад зможуть взяти участь 582 кандидати.

Учасники наради дійшли згоди, що кількість суддів у місцевих та апеляційних судах має бути не меншою, ніж попередньо визначена наказами ДСА України.

ВРП звільнила Ольгу Єфімову та Світлану Коваль із посад суддів Апеляційного суду міста Києва

3 серпня 2023 року ВРП прийняла рішення про звільнення Ольги Єфімової та Світлани Коваль з посад суддів Апеляційного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді).

ВРП визначилася зі складом дисциплінарних палат

Ознайомитись із складом першої, другої та третьої дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя можна тут.

137 повідомлень про втручання в професійну діяльність суддів розглянула ВРП з початку 2023 року

Протягом січня – липня 2023 року до ВРП надійшло 91 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП з початку цього року розглянула 137 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 61 повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 59 рішень про вжиття заходів реагування. Розглянувши 76 повідомлень суддів, Рада ухвалила 36 рішень про затвердження 63 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – липні 2023 року

3835 звернень громадян та 337 запитів на інформацію опрацьовано співробітниками секретаріату ВРП з початку 2023 року. На телефонну гарячу лінію ВРП за номером (044) 481-06-26 надійшло 2241 звернення від громадян.

Протягом січня – липня 2023 року секретаріатом ВРП підготовлено 1481 супровідний лист про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 3305 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 12 603 аркуші проєктів документів ВРП.

Голова ВРП Григорій Усик обговорив із надзвичайним і повноважним послом США в Україні Бріджит Енн Брінк стратегію розвитку судової системи в Україні

У зустрічі також взяли участь в.о. директора місії USAID в Україні Теодора Делл, тимчасово повірений у справах ЄС, Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло.

Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що, незважаючи на війну, судова система в нашій державі не зупинила діяльність, продовжує захищати права і свободи громадян.

Посол США в Україні Бріджит Енн Брінк акцентувала важливість забезпечення найвищих професійних та етичних стандартів для укріплення довіри до судової системи, що збереже впевненість інвесторів у відновленні України.

"Юридична практика"