Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 5 років позбавлення волі засуджено мешканця Вінницької області за виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України

03 серпня 2023, 13:18

У Томашпільському районному суді Вінницької області 2 серпня 2023 року розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню жителя смт Вапнярка у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 та ч.3 ст. 436-2 КК України.

Громадянин притягнутий до кримінальної відповідальності за те, що маючи проросійськи налаштовану ідеологічну позицію, використовуючи спеціалізовані програми (VPN), переслідуючи антиукраїнські ідеологічні мотиви, використовуючи заборонену в Україні сторінку в соціальній мережі, підтримував проросійські наративи збройного конфлікту на території України, поширював публікації, відеоматеріали та фотоматеріали, що виправдовували та заперечували збройну агресію російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікацію осіб, які  здійснювали збройну агресію рф проти України.

В судовому засіданні особа вину в пред`явленому обвинуваченні не визнала.

За результатами розгляду кримінального провадження особу засуджено за ч. 2 ст. 436-2 КК України до 3 років позбавлення волі, за ч. 3 ст. 436-2 КК України до 5 років позбавлення волі.

За сукупністю злочинів остаточно призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Довідково:

Частина 2 статті 436-2 КК України: Виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, - караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Частина 3 статті 436-2 КК України:  Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені службовою особою, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.