Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП створить робочу групу для розрахунку оптимальної кількості суддів

03 серпня 2023, 10:05

У Вищій раді правосуддя проведено робочу нараду щодо визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах за участю членів ВРП, ВККСУ, представників Ради суддів України, Верховного Суду, ДСА України, Національної школи суддів України.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик поінформував, що ВККСУ порушила питання про необхідність визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах у зв’язку з тим, що у серпні 2023 року в конкурсі на зайняття вакантних посад зможуть взяти участь 582 кандидати.

«Наразі судова система перебуває в ситуації великої невизначеності. Навантаження судів різне не лише по регіонах, навіть в одному регіоні у зв’язку зі зміною підсудності судових справ. Складно передбачити, як може змінитися мапа судів у зв’язку з їх подальшою оптимізацією. Тому потрібно відшукати вихід із цієї ситуації», – зазначив Голова ВРП.

Член ВРП Інна Плахтій запропонувала для вирішення питання кадрового голоду в судах визначити тимчасову кількість суддів, щоб завершити добір на посади суддів місцевих судів та розпочати нові конкурси на зайняття посад суддів у судах апеляційних інстанцій.

Заступник Голови ВККСУ Руслан Сидорович зауважив, що пропозиція щодо визначення тимчасової чисельності суддів є коректною. Це дасть змогу швидко розв’язувати проблему дефіциту суддів у місцевих судах із найбільшим навантаженням. Запевнив, що цього року є можливість завершити конкурс на зайняття посад суддів у місцевих судах, до кінця цього року – розпочати конкурс з відбору суддів до апеляційних судів.

Учасники наради дійшли згоди, що кількість суддів у місцевих та апеляційних судах має бути не меншою, ніж попередньо визначена наказами ДСА України.