Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл “Проєкт Закону “Про колективні трудові спори”: актуальні питання” для суддів та представників НСПП

18 липня 2023, 16:43

18 липня 2023 року в Києві Національна школа суддів України спільно з Національною службою посередництва і примирення провели у гібридному форматі круглий стіл “Проєкт Закону “Про колективні трудові спори”: актуальні питання” для суддів та представників НСПП.

Роботу круглого столу відкрили вступними промовами ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк, які підкреслили важливість нинішнього практичного навчального заходу, оскільки він став першим у межах нещодавно підписаного Меморандуму про співробітництво між Школою та Службою.

Модерував фахову дискусію суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Максим Ходаківський, який відряджений до НШСУ.

Із ключовою доповіддю на тему “Проблеми правового регулювання колективних трудових спорів в Україні: стан та перспективи” виступила перша заступниця голови Національної служби посередництва і примирення Світлана Запара.

Далі робота круглого столу проходила у форматі модерованих панельних дискусій, під час яких учасники та учасниці мали змогу предметно обговорити наступні теми:

– проблемні питання застосування судами норм законодавства про розгляд колективних трудових спорів та перспектива їх вирішення;

– унормування понять "досудовий" та "позасудовий" порядок вирішення колективних трудових спорів;

– трудовий арбітраж:  ризики та виклики;

– оскарження та виконання рішень трудового арбітражу: концепція розвитку;

– доцільність законодавчого запровадження тлумачення норм трудового законодавства;

– трудова медіація: шляхи побудови ефективної взаємодії між судом, медіаторами та Національною службою посередництва і примирення;

– відповідальність за порушення чи невиконання колективних трудових угод та інших угод у цій сфері: роль суду.

Ключовими доповідачами виступили: суддя Конституційного суду України Галина Юровська, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ян Берназюк, суддя Харківського апеляційного суду Віктор Яцина, начальник правового управління секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило та голова Господарського суду Київської області Павло Горбасенко.

Круглий стіл підтвердив ефективність реалізації Плану спільних дій Національної школи суддів України та Національної служби посередництва і примирення щодо вдосконалення законодавства України про працю й правозастосовної практики, вдосконалення існуючих способів захисту порушених прав, а також підготовки та підвищення кваліфікації суддів і працівників суду у зазначених напрямах.

Національна школа суддів України