Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комунікація між судами та суспільством: нові виклики і нові напрацювання в рамках українсько-нідерландської співпраці

18 липня 2023, 10:19

У межах проєкту «Судова влада і суспільство» продовжується робота з удосконалення судової комунікації з різними цільовими категоріями, такими як громадянське суспільство загалом, сторони процесу, представники засобів масової інформації тощо.

У липні 2023 року команди п’яти судів беруть участь у заході, на якому протягом трьох днів мають можливість обмінятися досвідом та новими ідеями з нідерландськими колегами – старшою суддею-спікером Окружного суду Ост-Брабанту (Нідерланди) Лінеке де Клерк та радницею з комунікацій Окружного суду Ост-Брабанту Ілзе Вестененк. Протягом тренінгу українські судді-спікери та прессекретарі представляють свої напрацювання у сфері зовнішньої комунікації, а їх нідерландські колеги запропонують ефективні рішення нідерландських судів у сферах співпраці з представниками преси та внутрішньої судової комунікації.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, національна експертка проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» Наталія Блажівська, яка зазначила, що належна комунікація є важливим інструментом утвердження довіри до судової влади.

Як свідчить практика, суспільству на загал не цікаво, скільки справ розглянув суд, скільки з них були залишені без змін судами вищих інстанцій чи, наприклад, те, що сторони в ході судового розгляду не мають підстав для заявлення відводів і довіряють суду.

Втім, якась одна конкретна справа цього суду може викликати величезну зацікавленість громадськості, і саме з огляду на неї буде формуватися суспільна думка в широкому розумінні. Від чіткості, зрозумілості і вчасності висвітлення судом інформації великою мірою залежатиме суспільне сприйняття довіри до суду.

Оцінка рівня довіри до судової влади, як ми бачимо, більшою мірою залежить не від аналізу об’єктивних параметрів (таких, наприклад, як кількість обґрунтованих відводів, скарг чи статистика скасованих судових рішень), а від загального сприйняття довіри до суду пересічними громадянами (тобто тих, хто, можливо, ніколи і не був у суді). Потрібно зауважити, що ось це «загальне сприйняття» формується у пересічних громадян якраз на підставі інформації, яка доступна в ЗМІ, соціальних мережах тощо. Об’єктивна фактична інформація про діяльність суду висвітлюється здебільшого лише спеціалізованими ЗМІ. А тому надзвичайно важливою є робота, яка проводиться в межах зазначеного проєкту з напрацювання ефективних рішень у сфері співпраці зі ЗМІ та зовнішньої комунікації суду.

На думку нідерландських колег, українські суди усвідомлюють високу відповідальність перед суспільством, прагнуть покращити комунікацію з громадськістю, що сприятиме поширенню розуміння різноманітних аспектів відправлення правосуддя. Судді-спікери та прессекретарі судів є важливою ланкою між судами та суспільством, саме тому вироблення єдиних підходів до комунікації із суспільством стає запорукою ефективного функціонування судової системи.

За словами очільниці проєкту, заступниці голови Окружного суду Амстердама з міжнародної співпраці та верховенства права Естер де Рой, такі заходи сприяють обміну досвідом і розвиткові співпраці між суддями, зміцненню довіри та порозуміння між професійними спільнотами двох країн. Для Королівства Нідерландів ефективний і справедливий український суд є однією із запорук у перспективі України стати частиною сім‘ї країн Європейського Союзу, і зусилля, спрямовані як на наближення судових практик, так і на інтеграцію українських суддів до суддівської спільноти ЄС, мають неабияке значення для підтримки європейського майбутнього нашої держави.

Проєкт «Судова влада і суспільство» реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (Гаага) та фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Нідерланди в рамках програми MATRA.

Метою нідерландсько-українського проєкту є зміцнення взаємин між судовою владою і суспільством та посилення верховенства права шляхом сприяння більш дієвому відправленню правосуддя та підвищення ефективності роботи судів.

Верховний Суд