Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Воєнні злочини крізь призму національного кримінального права: Наталія Антонюк виступила координатором актуальної теми дослідження

12 липня 2023, 12:56

Секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк координувала актуальну тему п’ятого номера юридичного журналу «Право України» за 2023 рік «Воєнні злочини: погляд крізь призму національного кримінального права».

У вступі до актуальної теми Наталія Антонюк зауважила, що дискусійних питань, які стосуються воєнних злочинів, з’являється щодня більше, адже держава-агресор та її військові продемонстрували небачену зневагу як до положень міжнародного гуманітарного права, так і до права загалом. Акт очевидної агресії супроводжується тисячами воєнних злочинів: від депортації українських дітей з окупованих територій до вбивств, зґвалтувань як дітей, так і дорослих. При цьому кількість фактів воєнних злочинів, кількість жертв, діапазон віку потерпілих (немовлята і люди похилого віку), жорстокість загарбників вражають не лише українців, а й усе демократичне суспільство.

Світова спільнота чітко заявила про свій намір притягнути винних у воєнних злочинах до кримінальної відповідальності. Для цього залучені механізми як національного, так і міжнародного кримінального права.

Україна має великі сподівання, що Міжнародний кримінальний суд, під юрисдикцію якого підпадають воєнні злочини, ухвалить вироки щодо топобвинувачених у тих злочинних діях, які вчинені і вчиняються на території України.

Окрему надію все українське суспільство покладає на створення і діяльність воєнного трибуналу, під юрисдикцію якого підпадає вчинення такого злочину, як агресія.

Водночас усі правники розуміють, що левову частку справ про воєнні злочини розглядають і розглядатимуть українські суди. Тож належна підготовка та забезпечення суддів України додатковими матеріалами, практиками, дослідженнями є нагальною.

Зі змістом номера журналу можна ознайомитися тут.

Посилання на журнал «Право України»: https://pravoua.com.ua/ua/.

Верховний Суд