Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ККС ВС ознайомився з досвідом Хорватії з питань розслідування та судового переслідування воєнних злочинів

05 липня 2023, 13:08

«На превеликий жаль, Україна, як і Хорватія, стала свідком грубого порушення норм міжнародного гуманітарного права. Лиха доля спіткала наші народи. Хоч і в різні часи, однак почерк жорстокості, насильства, агресії та тортур не змінюється. Зло залишається злом. Протидіяти проявам насильства самотужки не завжди виходить. Тому міжнародна допомога, підтримка є вкрай важливими в цьому процесі», – наголосив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук під час семінару «Розслідування та судове переслідування воєнних злочинів – передача знань і досвіду Республіки Хорватія», який відбувся в м. Загребі.

Від імені суддів Касаційного кримінального суду і від себе особисто Олександр Марчук подякував за запрошення та можливість взяти участь у цьому семінарі. Він наголосив, що для України це цінний і необхідний досвід для забезпечення ефективного розслідування й судового розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних із війною та агресією росії проти України.

«Йде жорстока та кривава війна. росія цинічно порушує норми і принципи міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій. З 24 лютого 2022 року вчиняється велика кількість воєнних злочинів. Всім вам відомі злочини, скоєні агресором в Ірпені, Бородянці, Бучі, Маріуполі, на Каховській ГЕС… І поки наші воїни зі зброєю в руках захищають територіальну цілісність України, її незалежність, європейський вибір і цінності, український народ має високі очікування та велику вимогу щодо справедливості», – зазначив голова ККС ВС.

 

За його словами, судова система й правоохоронні органи мають стати точкою опори для людей у пошуках справедливості.

Нині, під час війни, перед Україною постає багато викликів, проте суди та правоохоронна система продовжують працювати, вони забезпечують безперервне здійснення правосуддя, документують і розслідують скоєні агресором злочини, притягують винуватих осіб до відповідальності.

Олександр Марчук зауважив, що суди України зіткнулися з новою категорією кримінальних проваджень, тому підтримка Хорватії, яка ділиться досвідом розгляду таких справ, є важливою. Зокрема, голова ККС ВС подякував за організацію візиту суддів ВС до Верховного суду Хорватії в грудні 2022 року.

«У судової системи попереду багато роботи. Ми усвідомлюємо, що більшість справ розглядатимуть національні суди. Переконаний, що спільні зусилля, міжнародна підтримка допоможуть побороти ворога та притягнути всіх винуватих до відповідальності», – наголосив голова ККС ВС.

 

Також відбулася зустріч Олександра Марчука з міністром юстиції та управління Республіки Хорватія Іваном Маленицею, під час якої вони обговорили питання щодо майбутньої співпраці з Верховним Судом.

Дводенний семінар був організований для групи прокурорів та слідчих з України. Під час трьох панельних обговорень учасники ознайомилися з досвідом хорватських колег у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів, а також проаналізували проблемні питання в цій сфері. Крім того, делегація з України відвідала Окружний суд м. Осієк і відділи місцевої прокуратури, відповідальні за судове переслідування воєнних злочинів, та м. Вуковар, яке в 1990-ті роки стало одним із символів грубого порушення міжнародного гуманітарного права у Хорватії, що супроводжувалося жорстокою агресією.

Захід організували Міністерство юстиції та управління Республіки Хорватія і Консультативна група щодо злочинів, пов’язаних зі звірствами (АСА).

Верховний Суд