Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король презентувала службу підтримки потерпілих від домашнього насильства

15 травня 2023, 09:27

12 справ про домашнє насильство надійшло з початку цього року до Вінницького апеляційного суду: дві – згідно з Кримінальним кодексом України (стаття 126-1), десять – відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стаття 173-2). Рішення судів першої інстанції оскаржують в апеляційній здебільшого кривдники, яких і притягують до відповідальності. Тривожним сигналом назвала це керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань сім’ї, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, яке відбулося 11 травня 2023 року в Денному центрі Вінницького міського центру соціальних служб. Вона розповіла про службу підтримки постраждалих від домашнього насильства, яка започаткована у Вінницькому апеляційному суді в межах реалізації концепції клієнтоорієнтованого суду. Її мета – не допустити вторинної віктимізації постраждалих від сімейної тиранії. А працює служба за принципом перенаправлення і з'ясовує, яка допомога потрібна людині: юридична, психологічна, інформаційна або емоційна підтримка.

«Зважаючи на це, ми перенаправляємо постраждалих до Центру безоплатної правової допомоги або до мобільних бригад надання допомоги, надаємо інформацію щодо руху справи в суді, супроводжуємо в суді за участю волонтера», – зауважила Наталя Король. За її словами, для листування з постраждалими від домашнього насилля в суді створили окрему електронну скриньку turbotaprovas@vna.court.gov.ua, а на мобільний телефон їм надсилають лист підтримки з інформацією щодо джерел отримання усієї необхідної допомоги.

«Постраждалим просто страшно. І знизити такий страх можна елементарним людяним ставленням, супроводом, наданням інформації щодо судових процедур простою мовою та роз'ясненням. Віримо, що наш досвід буде корисним і пошириться», – підкреслила керівниця апарату ВАС, з ініціативи якої і створено службу.

Які ще питання порушували на заході, читайте тут.

Вінницький апеляційний суд