Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пріоритетні завдання ВРП окреслила Інна Плахтій на засіданні Підкомітету з питань свободи, безпеки та юстиції Комітету асоціації між Україною та ЄС

28 квітня 2023, 15:32

27 квітня 2023 року під час восьмого засідання Підкомітету з питань свободи, безпеки та юстиції Комітету асоціації між Україною та ЄС членкиня Вищої ради правосуддя Інна Плахтій розповіла про досягнутий прогрес у діяльності Ради з початку відновлення її повноважень, а також про шляхи подолання викликів.

Інна Плахтій від імені ВРП подякувала ЄС за системну і послідовну  підтримку впровадження реформ у системі правосуддя. Вона поінформувала, що Рада нині працює у складі 17 членів. Вакантними залишаються чотири посади: за квотами Президента України, з’їзду науковців, з’їзду адвокатів України. Наразі очікується призначення і обрання кандидатів від Глави держави і з’їзду науковців, оцінювання яких звершила Етична рада.

Пріоритетним завданням на сьогодні для ВРП є формування повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для якомога швидшого відновлення її роботи та подолання кадрового дефіциту в судах. ВРП затвердила Методику проведення, відбору та призначення кандидатів на посаду члена ВККС України. Для забезпечення максимального рівня  довіри до процедури їх призначення, в режимі реального часу відбуватиметься трансляція співбесід. До кінця травня цього року планується призначити переможців конкурсу.

Не менш важливим завданням є запуск функціонування служби дисциплінарних інспекторів ВРП для відновлення розгляду дисциплінарних скарг на суддів. У секретаріаті ВРП створено окремий структурний підрозділ. Передбачається, що у складі Служби дисціплінарних інспекторів працюватиме 26 осіб.

ВРП вживає всіх можливих заходів для того, щоб функціонування служби дисциплінарних інспекторів мало прогнозований позитивний  результат, було ефективним і виправдало надії усіх зацікавлених сторін. Наразі тривають фахові консультації членів ВРП із представниками Парламентського комітету з питань правової політики щодо законодавчого удосконалення процедур, пов’язаних із виключним порядком проведення конкурсів на зайняття посад дисциплінарних інспекторів під час воєнного стану.

Під час засідання підкомітету доповідачі зазначили, що європейська інтеграція української правової системи є дуже важливою для утвердження верховенства права, посилення довіри громадян до судової системи і економічного розвитку України у майбутньому.

В ході обговорення експерти ЄС засвідчили готовність й надалі усіляко підтримувати Україну в процесі реформ, зокрема і у царині правосуддя, ділитися кращим досвідом.  Зокрема надати консультативну допомогу та рекомендації стосовно законодавчого врегулювання питання щодо відновлення дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя, щодо вдосконалення процедури добору суддів для заповнення вакантних посад у судах першої та апеляційної інстанцій.

У засіданні Підкомітету взяли участь заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць, представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, керівниця відділу з питань України Європейської служби зовнішньої діяльності Петра Гомбалова, співробітниця цього відділу Віржіні Тіолле, політичні радниці Представництва ЄС в Україні Павліна Рехор та Марта Генсяк, керівник сектору з питань верховенства права та боротьби з корупцією Представництва Євросоюзу в Україні Манфредас Лімантас, офіцер з міжнародних зв’язків Директорату з питань юстиції ЄК Марі Дельплас, представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, міністерств, відомств, правоохоронних органів.

Довідково

Підкомітет з питань свободи, безпеки та юстиції Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом утворено Рішенням Ради асоціації між Україною та ЄС № 2/2014 від 15 грудня 2014 р. Комітет асоціації між Україною та ЄС є найвищим органом асоціації на експертному рівні. Він надає допомогу Раді асоціації у виконанні нею своїх обов’язків і функцій та виконує завдання, передбачені Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і доручені йому Радою асоціації. Угода про асоціацію між Україною та ЄС  набула чинності у повному обсязі  1 вересня 2017 року після процедури ратифікації. У ній закріплені такі принципи, як, зокрема, дотримання демократії, прав і свобод людини, верховенства права; забезпечення дотримання принципів суверенності та територіальної цілісності, непорушності кордонів і незалежності, а також боротьби з розповсюдженням зброї масового знищення.

Вища рада правосуддя