Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Верховного Суду провела робочу зустріч із Генеральним прокурором США

27 квітня 2023, 09:54

Під час робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Голова Верховного Суду Всеволод Князєв і Секретар Великої Палати ВС Віталій Уркевич провели зустріч із Генеральним прокурором США Мерріком Гарландом.

Очільник ВС висловив вдячність США за всебічну підтримку України в її боротьбі за верховенство права, демократичні цінності, євроінтеграційні прагнення та євроатлантичний вибір.

Також Всеволод Князєв подякував за допомогу в розслідуванні воєнних злочинів, вчинених окупаційними військами рф в Україні, та за важливі рішення про арешт і конфіскацію активів російських олігархів.

У фокусі уваги було й питання щодо необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення вищого військово-політичного керівництва росії до відповідальності за злочин агресії.

Віталій Уркевич акцентував на проблемі відшкодування шкоди, завданої внаслідок війни, адже механізму виконання судових рішень у цій категорії справ поки що немає. З огляду на це існує необхідність у створенні міжнародних механізмів відшкодування.

Крім цього, Голова ВС поінформував про перебіг реформування судової системи, перспективи реформи Конституційного Суду України та завершення формування Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а також створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Наголосив очільник ВС і на необхідності повноцінного запровадження електронного судочинства та регламентації відправлення правосуддя в дистанційному режимі.

Всеволод Князєв зауважив, що на сьогодні майже половина посад суддів є вакантними, а тому, з урахуванням значної кількості справ, що надходять на розгляд судів, суддям доводиться працювати в умовах надмірного навантаження. До того ж невирішеною залишається проблема суттєвого недофінансування судової системи.

Меррік Гарланд запевнив, що Сполучені Штати Америки й надалі надаватимуть Україні та її судовій владі зокрема всебічну підтримку, допомогу і сприяння у вирішенні нагальних питань.  

Візит відбувається за підтримки програми USAID «Справедливість для всіх».

Верховний Суд