Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Ганна Вронська розповіла про розвиток судової практики щодо застосування положень Оргуської конвенції

20 квітня 2023, 15:36

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Ганна Вронська взяла участь у двох подіях під патронатом Оргуської конвенції, які відбулися в Женеві – 15-му засіданні Цільової групи з доступу до правосуддя та заході, присвяченому судовому захисту прав людини і суспільних інтересів від забруднення навколишнього середовища хімічними речовинами та відходами. Ці заходи забезпечили платформу для обміну інформацією, досвідом і передовою практикою щодо ключових подій стосовно реалізації положень Конвенції Європейської Економічної Комісії ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція), а також щодо можливих заходів для усунення бар’єрів, які перешкоджають реалізації положень Конвенції.

Під час виступу Ганна Вронська акцентувала на тому, як судова система України розвиває практику застосування положень Оргуської конвенції, та навела низку ілюстративних рішень Верховного Суду, зокрема про те, що природоохоронні організації відповідно до положень цієї Конвенції і законів України мають право на представництво в суді екологічних інтересів суспільства та окремих його членів для захисту порушених екологічних прав людини і громадянина або з метою усунення порушень вимог екологічного законодавства.

Серед іншого, спікерка звернула увагу на постанову від 16 листопада 2022 року у справі № 320/8650/20, у якій Верховний Суд закріпив стійку правову позицію щодо обов’язку держави забезпечувати безперешкодний доступ громадян до правосуддя у справах про оскарження дій та бездіяльності фізичних осіб і державних органів, які порушують вимоги національного екологічного законодавства.

Також Ганна Вронська розповіла про основні виклики, з якими зіштовхується судова система України в умовах збройної агресії росії, навела статистику пошкоджених і зруйнованих приміщень судів унаслідок бойових дій та ракетних ударів росії.

За ініціативою української делегації учасники засідання Цільової групи з доступу до правосуддя в межах Оргуської конвенції засудили руйнівний вплив агресії російської федерації на екологічну ситуацію в Україні.

За результатами цього засідання були ухвалені ключові результати (key outcomes), за якими учасники визнали, що невиправдане та неспровоковане повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну підірвало нещодавній прогрес України в імплементації Оргуської конвенції. Війна також спричинила необхідність визначення заходів для встановлення справедливості в екологічних справах в Україні та розгляду питання щодо компенсації за завдану шкоду довкіллю. Учасники засідання закликали Сторони Оргуської конвенції підтримати створення міжнародних спеціальних органів і міжнародних трибуналів, які розглядатимуть справи про агресію росії проти України, щоб забезпечити можливість притягнення до відповідальності та компенсації за завдану екологічну шкоду.

Верховний Суд