Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС і керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС взяли участь у засіданні Мережі експертів з виконання рішень ЄСПЛ

20 квітня 2023, 13:06

Суддя Верховного Суду Олександра Яновська і керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли взяли участь у засіданні Мережі експертів з виконання рішень ЄСПЛ, організованій Департаментом з виконання рішень ЄСПЛ Ради Європи. Під час заходу представники Ради Європи та органів державної влади України обговорили питання щодо стану виконання рішень ЄСПЛ і напрямів удосконалення цього процесу.

Незважаючи на війну, Україні минулого року вдалося забезпечити доволі істотний прогрес і виконати 67 рішень ЄСПЛ у різних категоріях справ.

Представники Ради Європи відзначили суттєву позитивну роль розвитку національної судової практики в зміцненні стану дотримання прав людини, зокрема щодо порушень, констатованих ЄСПЛ у справах «Бочан проти України (№ 2)», «Яременко проти України (№ 2)», «Шабельник проти України (№ 2)», «Свято-Михайлівська парафія проти України», «Церква села Сосулівка проти України», «Євдокімов проти України» та інших справах.

Експерти неодноразово наголошували на тому, що виконання рішень ЄСПЛ – це системна діяльність, успішність якої передусім залежить від взаємодії органів влади України, встановлення дійсних причин порушень прав людини та їх усунення.

Акцентувалось і на тому, що належне виконання рішень ЄСПЛ є важливим і в процесі євроінтеграції України, адже розвиток правової системи України та імплементація верховенства права в усіх сферах суспільних відносин, які здійснюються на виконання рішень ЄСПЛ, матимуть позитивний вплив і на виконання критеріїв держави – члена Європейського Союзу.

Значна увага була приділена також аспектам дотримання ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно порушень, встановлених ЄСПЛ у групі справ «Кавєрзін проти України», ст. 5 Конвенції щодо порушень при застосуванні та продовженні запобіжного заходу у виді тримання під вартою, ст. 6 Конвенції щодо надмірної тривалості розгляду судових справ.

Експерти, серед іншого, обговорили прогрес у виконанні рішення «Пєтухов проти України (№ 2)» щодо аспектів реалізації покарання у виді довічного позбавлення волі та законодавчих змін, які були ухвалені парламентом на виконання цього рішення.

Верховний Суд