Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду Василь Крат розповів студентам про застосування принципів приватного права в судовій практиці

18 квітня 2023, 16:51

Загальні засади (принципи) приватного права мають фундаментальний характер, і інші джерела правового регулювання, насамперед акти цивільного законодавства, повинні відповідати їх змісту. Тому загальні засади (принципи) є, по суті, нормами прямої дії та повинні враховуватися, зокрема, при тлумаченні норм цивільного законодавства.

Про це суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді к. ю. н., доцент Василь Крат сказав студентам, які навчаються за спеціальністю «Право» в Київському фаховому коледжі туризму та готельного господарства, під час лекції на тему «Принципи приватного права» 14 квітня 2023 року.

Лектор на прикладах пояснив, які принципи застосовує ВС у своїй практиці. Він розповів про принципи спеціалітету та еластичності в праві іпотеки; свободи правочину, заповіту і диспозитивності; розумності та добросовісності тощо. Також суддя наголосив на значенні принципів при тлумаченні правочинів і конструкцій, які з них випливають: сontra proferentem (слова договору повинні тлумачитися проти того, хто їх написав), favor contractus (тлумачення договору на користь його дійсності, чинності та виконуваності), ознайомив із таким проявом доброї совісті, як venire contra factum proprium (заборони суперечливої поведінки), та ін.

Презентація Василя Крата – https://bit.ly/43JCEUe.

Верховний Суд