Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП підтримала законопроєкт, яким врегульовуються питання продовження суддівської кар’єри для суддів ВСУ та суддів вищих спеціалізованих судів

18 квітня 2023, 09:51

Вища рада правосуддя у своєму консультативному висновку підтримала законопроєкт № 5456-д з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Як убачається з пояснювальної записки до законопроєкту, його метою є приведення положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020, а також усунення інституційного дуалізму щодо подальшого функціонування найвищої інстанції судової гілки влади в Україні – Верховного Суду, врегулювання питання продовження суддівської кар’єри для суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів.

Законопроєктом № 5456-д пропонується визначити, що судді ВСУ продовжують здійснювати свої повноваження як судді ВС відповідної спеціалізації до звільнення або припинення їх повноважень з підстав, визначених Конституцією України. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України може бути переведений до апеляційного суду чи місцевого суду.

Запропонований законопроєктом механізм продовження повноважень суддів ВСУ як суддів ВС, дасть змогу вирішити питання збереження гарантій суддів ВСУ, які є основною передумовою функціонування самостійної й авторитетної судової влади, здатної забезпечити об’єктивне та безстороннє правосуддя. Рада також підтримує положення законопроєкту, яким передбачено продовження кар’єри суддів вищих спеціалізованих судів.

У консультативному висновку акцентовано, що реалізація положень законопроєкту потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України. Цей аспект має бути врахований при прийнятті законопроєкту, оскільки судова система на сьогодні перебуває у стані недофінансування.

Із зауваженнями і пропозиціями, за умови врахування яких ВРП підтримала законопроєкт, можна ознайомитись тут.
 
20 березня  2023 року законопроєкт №5456-д був прийнятий за основу з доопрацюванням положень.