Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська взяла участь у засіданні круглого столу щодо проблемних питань господарського судочинства під час війни

28 березня 2023, 09:36

Проблемні питання господарського судочинства під час війни обговорювали під час засідання круглого столу, яке проходило у місті Львові у приміщенні Західного апеляційного господарського суду. Участь у заході взяли членкині Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська і Юлія Бокова.

Круглий стіл організовано Верховним Судом та Західним апеляційним господарським судом за сприяння міжнародних партнерів – Програми USAID «Справедливість для всіх» та Проєкту ЄС «Право-Justice» з метою обговорення актуальних питань господарського судочинства під час війни, особливостей здійснення дистанційного правосуддя, формування судової практики щодо розгляду спорів, пов’язаних із відшкодуванням шкоди спричиненої  країною агресором, інших проблемних питань матеріального забезпечення роботи господарських судів.

Перед початком роботи круглого столу членкині ВРП  Оксана Блажівська і Юлія Бокова разом із іншими учасниками заходу вшанували пам’ять загиблих українських військових на Личаківському кладовищі.

У своєму виступі Оксана Блажівська окреслила пріоритети у роботі Вищої ради правосуддя.

Вона акцентувала увагу учасників на першочергових завданнях та викликах, що постали перед конституційним органом та судовою владою в умовах війни, зокрема, щодо забезпечення доступу до правосуддя,  збереження незалежності суддів і забезпечення авторитету правосуддя, конституційних гарантій суддів та подолання кадрової кризи в судовій системі.

Вона зазначила, що ключовим є не лише довіра до судової гілки влади, але й довіра судової спільноти до найвищого конституційного органу в системі судоустрою та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Оксана Блажівська наголосила, що одними з головних завдань Вищої ради правосуддя є формування високопрофесійного і доброчесного суддівського корпусу.

На превеликий жаль судова спільнота і суспільство спостерігає за невтішною тенденцією коли кваліфіковані, досвідчені судді йдуть у відставку, або подають заяви про звільнення за власним бажанням. І це насторожує, оскільки причини можуть бути пов’язані з острахом звуження конституційних гарантій суддівської незалежності.

Тому членкиня ВРП закликала представників усіх гілок влади об’єднатися та докласти максимум зусиль задля створення належних умов і захисту конституційних суддівських гарантій та зберегти цілісність судової системи.  

Оксана Блажівська зазначила, що для вирішення цієї ключової проблеми Вища рада правосуддя серед першочергових завдань вбачає формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Не менш важливим є питання відновлення дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя.

Участь в роботі круглого столу взяли Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, членкині Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська та Юлія Бокова, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов, Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, судді Верховного Суду, місцевих та апеляційних господарських судів, народні депутати, представники Міністерства юстиції України, національні та міжнародні експерти тощо.

Джерело фото: Сторінка Західного апеляційного господарського суду у Facebook

Вища рада правосуддя