Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поглиблення діалогу між суддями Київського апеляційного суду та Вищого суду землі в місті Ольденбург

27 березня 2023, 09:15

Впродовж листопада 2022 року та березня 2023 року відбулось три зустрічі в онлайн-форматі між суддями Київського апеляційного суду та Вищого суду землі в місті Ольденбург, які були організовані за сприяння і підтримки Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва. Фаховий обмін досвідом став продовженням традиційних українсько-німецьких зустрічей, започаткованих ще наприкінці жовтня 2015 року, предметом яких є обговорення здійснення  правосуддя у цивільних та кримінальних справам.

У червні 2022 року країни-члени Європейського Союзу проголосували за надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу, а тому співпраця між суддями України та Німеччини як ніколи на часі.

_DSC0005

Голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов зазначив, що на шляху до вступу у Європейський Союз Україна має виконати ряд завдань, однією із яких є продовження судової реформи та адаптація національного законодавства у відповідність до європейських критеріїв.

IMG

«Переконаний, що досвід Німеччини у забезпеченні верховенства права сприятиме удосконаленню функціонування судової системи України у сучасних умовах, сприятиме впровадженню міжнародних норм і стандартів на шляху України до членства у Європейському Союзі» – сказав очільник Київського апеляційного суду, акцентуючи увагу на актуальності співпраці.

Звертаючись із вітальним словом директор Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер та Президентка Вищого суду землі в місті Ольденбург пані Анке ван Гове запевнили у зацікавленості в подальшій співпраці та обміні досвідом між суддями України і Німеччини.  

photo167957963712

photo16795798316745

Участь в роботі взяли Президентка Вищого суду землі в місті Ольденбург Анке ван Гове та суддя Вищого суду землі в місті Ольденбург доктор Яна Брунс-Клаес, директор Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер, старший менеджер проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам Гертіг та менеджер проєктів Руслана Роса, а також, заступник голови Київського апеляційного суду Ганна Крижанівська, судді судової палати з розгляду цивільних справ Борис Левенець, Вікторія Соколова, Світлана Голуб, Юлія Матвієнко, Світлана Рубан, Вікторія Шебуєва, судді судової палати з розгляду кримінальних справ Юрій Трясун, Степан Гладій, Валентин Шроль, Олександр Миколюк та керівник апарату Київського апеляційного суду Олег Радченко.

IMG_3152

IMG_2119

Учасники фахового обміну досвідом обговорили стан правосуддя в Україні та судову практику Київського апеляційного суду в умовах війни. Доповідачами від Київського апеляційного суду виступили судді Київського апеляційного суду Борис Левенець та Юрій Трясун. У своєму виступі вони розповіли про організацію роботи суду у перші місяці воєнного стану, а також про нинішні особливості здійснення судочинства в умовах дії правового режиму воєнного стану.

IMG_2109

IMG_2111

Темою для обговорення стало також запровадження електронного документообігу при здійсненні судочинства – виклик для судів та тих, хто звертається за судовим рішенням (захистом). Професійні думки з цього приводу висловила суддя Вищого суду землі в м. Ольденбург доктор Яна Брунс-Клаес.

photo1679579831

У центрі уваги учасників зустрічі також було обговорення питання електронного судочинства в Київському апеляційному суді – про наявний досвід та виклики розповіла заступник голови Київського апеляційного суду Ганна Крижанівська.

IMG_1830

Пані Крижанівська наголосила на важливості подібних зустрічей для запозичення прогресивного європейського досвіду. «Приємно відмітити, що така співпраця має позитивний результат: враховуючи найкращий міжнародний досвід, Київський апеляційний суд активно впроваджує сміливі проєкти, які забезпечують підвищення якості надання судово-адміністративних послуг».

На завершення зустрічі, сторони обговорили подальший розвиток взаємовигідних відносин між судовими інституціями обох держав, що сприятиме розширенню сфер взаємодії та активній інтеграції  національного судочинства в європейський правовий простір.

Подібні конструктивні зустрічі є своєрідним фундаментом подальшої плідної співпраці та успішної реалізації спільних проєктів, переконані учасники заходу.

Київський апеляційний суд