Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про правила ефективного судочинства говорили на міжнародному тренінгу

24 березня 2023, 14:17

Цього тижня в рамках нідерландсько-українського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» відбувся тренінг на тему «Правила ефективного судочинства». Протягом 21–23 березня 2023 року 25 українських суддів і представників апарату судів разом з нідерландськими суддями та експертами працювали над способами вдосконалення та розробленням процесуальних правил для забезпечення ефективного правосуддя.

Під час тренінгу очільниця проєкту заступник голови Окружного суду Амстердама з міжнародної співпраці та верховенства права Естер де Рой зазначила, що право на справедливий, вчасний і ефективний судовий розгляд незалежним, професійним і передбачуваним судом – передумова верховенства права. За її словами, право на справедливий суд є фундаментальним для реалізації верховенства права, а під час війни в країні забезпечення доступу до правосуддя стає ще більш актуальним. На думку судді, такі заходи сприяють обміну досвідом та зміцненню співпраці між українськими та нідерландськими суддями, допомагають вибудувати стійкі зв’язки між професійними спільнотами двох країн.

У вітальному слові експертка проєкту суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Наталія Блажівська звернула увагу на унікальність проєкту, яка полягає не лише в тому, що учасниками та експертами є виключно представники судової влади обох країн, а й у тому, що в ході напрацювання українських правил предметом аналізу буде відповідний нідерландський відповідник, врахування реальних прикладів із практики, де правила не спрацювали і як це було врегульовано. Поставлена мета – побудувати належну комунікацію між судами і суспільством. Як зазначила спікерка, затвердженню таких правил у Нідерландах передувало обговорення та схвалення з боку адвокатури і прокуратури. Метою правил є запровадження єдиних стандартів до вирішення процесуальних питань, які приймаються із застосуванням суддівського розсуду sensu largo. Нідерландські колеги на своєму прикладі переконують, що судді мають право описувати свої дискреційні повноваження на основі правил процедури в правилах, адже самі правила є продуктом співпраці між судовою владою та адвокатурою і прокуратурою. Правила покликані робити ведення справ у судах більш передбачуваними, певною мірою ефективнішими та дають змогу пропорційно розподіляти судовий час між справами. Важливо, що, розробляючи правила, ми виходимо з того, що вони є «живим документом» і час від часу їх необхідно адаптувати до практичного досвіду. Оцінювання ефективності таких правил – це постійний процес, сказала суддя.

Доповідачка навела кілька прикладів. Так, вирішуючи питання щодо обґрунтованості заявленого відводу, суд керується принципом «чим більше часу минуло з моменту події, яка, як стверджується, служить підставою для припущення про наявність у судді упередженості, тим менш вагомими є аргументи проти конкретного судді». Інший приклад – це регламент виступів на стадії апеляційного розгляду, однаковий для всіх справ, для забезпечення щодо всіх права на справедливий суд в умовах обмежених ресурсів. Водночас правила передбачають, що сторона може отримати більше часу для висловлення своєї позиції, але для цього вона повинна звернутися з обґрунтованим клопотанням до початку судового розгляду щодо надання їй додаткового часу та обґрунтувати своє прохання, зазначивши кількість часу, яку вона бажає отримати для виступу на цій стадії. Оскільки правила не є законодавством, вони мають відповідати вимогам процесуальних кодексів та чинного законодавства, а також ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод та враховувати Рекомендації СМ/Rec (2010) № 12 Комітету Міністрів Ради Європи від 17 листопада 2010 року, резюмувала Наталія Блажівська.

На думку експерта проєкту судді апеляційного суду Амстердама Хермана ван дер Меєра, правила організації судочинства є запорукою підвищення ефективності здійснення судочинства, сприяють розгляду справ у розумні строки, дозволяють уникнути можливих зловживань процесуальними правами учасниками проваджень і запроваджують єдині підходи до вирішення процедурних питань під час розгляду судових справ.

Керівник проєкту та представник Центру міжнародного правового співробітництва Ханс ван дер Берг наголосив, що нідерландські судді переконані в перевагах підвищення ефективності, своєчасності, передбачуваності й прозорості судових рішень для підвищення рівня довіри громадян та суспільства до судової влади, саме тому вони готові ділитися своїм досвідом і практиками зі своїми українськими колегами.

Для Королівства Нідерланди питання верховенства права було й залишається одним із ключових у контексті прагнення України стати частиною сім‘ї країн Європейського Союзу, і зусилля, спрямовані як на наближення судових практик, так і на інтеграцію українських суддів до суддівської спільноти ЄС, мають велике значення для підтримки європейського майбутнього держави.

Додатково. Проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (м. Гаага) за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди в рамках програми MATRA. Метою нідерландсько-українського проєкту є зміцнення взаємин між судовою владою і суспільством та посилення верховенства права шляхом сприяння більш дієвому відправленню правосуддя й підвищення ефективності роботи судів.

Верховний Суд