Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл на тему «Єдність системи судів загальної юрисдикції: теорія і практика»

14 березня 2012, 14:59

13 березня 2012 року у Верховному Суді України відбулося засідання круглого столу на тему: «Єдність системи судів загальної юрисдикції: теорія і практика», яке проводилося в рамках святкування Дня юридичної практики


Засідання круглого столу відкрив Перший заступник Голови Верховного Суду України Ярослав Романюк. «Вибір даної теми не свідчить про те, що судова система є єдиною. Проблеми в цьому питанні є. Існує проблема, яку потрібно обговорити, а за результатами  обговорення розробити відповідні резолюції, котрі необхідно передати до Верховної Ради Україні з надією на те, що законодавці прислухаються до нашої думки і внесуть відповідні зміни», - відзначив Ярослав Романюк.


Говорячи про загальні принципи забезпечення єдності системи судів загальної юрисдикції, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Вільгушинський зазначив, що необхідно налагодити тісну співпрацю між вищими спеціалізованими судами та Верховним Судом України з метою вироблення спільної позиції щодо питань правозастосування.


Роботу третьої секції «Шляхи удосконалення організації діяльності судової системи» відкрив Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк. Його доповідь була присвячена проблемним питанням організації та діяльності судової системи України.


«Бюджет судової влади, у порівнянні з минулим роком, виріс майже у півтора рази, однак повністю не задовольняє потреби. Врешті, бюджетом поточного року враховано новий вид оплати праці суддів – суддівська винагорода, що дозволило усунути диспропорцію в оплаті їх праці. Але однією з проблем нормального функціонування системи є недосконалість оплати праці працівників апарату судів: у структурі оплати їх праці є змінні - премії, доплати, а джерелом фінансування визначено спеціальний фонд, тобто зарплати виплачуються з надходжень від судового збору», - відзначив Голова ДСА України.


Руслан Кирилюк наголосив, що Державна судова адміністрація України вже звернулась до Президента України та Міністерства фінансів України щодо необхідності внесення змін в схему оплати праці працівників апаратів судів,  виступаючи з тих позиції, що єдиним джерелом фінансування оплати їх праці має бути загальний фонд Держбюджету.


Ще одним проблемним питанням Голова ДСА України назвав забезпечення судів належними приміщеннями. Сьогодні тільки 14% судів мають приміщення, що відповідають технічним вимогам та стандартам, тому ДСА розробляє типовий проект районного суду. «Повинен бути єдиний підхід до приміщення суду, що, в свою чергу, забезпечить комфортну роботу як суддів та апарату, так і відвідувачів суду», - зазначив Руслан Кирилюк.


Водночас, Голова ДСА України розповів, що в ДСА працюють над питанням максимальної автоматизації процесу забезпечення судів і впровадження системи електронного суду. «Електронний суд» - інформаційно-телекомунікаційна система судів, спрямована на забезпечення прозорості та відкритості системи правосуддя в Україні, підвищення інформованості суспільства про діяльність судів. Водночас формується Єдина централізована база даних, котра дозволить здійснювати обмін справами та документами в електронному вигляді, надасть можливість використовувати різне програмне забезпечення, електронний прийом та відправку документів. Незабаром розпочне роботу дата-центр, який забезпечуватиме зв’язок між судовими органами та державними установами.


За підсумками засідання: учасники заходу обговорили проект рекомендацій, що були сформовані із виступів учасників круглого столу. Зокрема, присутні відзначили, що законодавство у сфері судоустрою, судочинства і статусу суддів потребує подальшого вдосконалення і внесення комплексних змін.


Також учасники зазначили, що є необхідність у перегляді існуючих гарантій незалежності суддів і необхідність у поверненні необґрунтовано скасованих матеріальних і соціально-побутових компенсацій суддям.