Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У рубриці «Варто знати»: коли може виникнути потреба побувати в суді

22 березня 2023, 11:01

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області започатковує щотижневу інформаційно-роз′яснювальну рубрику «Варто знати», щоб допомогти кожному відвідувачу почуватися у суді впевнено, знати свої права та обов’язки, а також механізми, які допомагатимуть відстоювати свої права.

У цій рубриці, зокрема, можна буде отримати інформацію про те, як працює суд, які правила поведінки встановлені в суді, які існують алгоритми дій для вирішення тих чи інших питань.  

Сьогодні розповідаємо, коли взагалі може виникнути потреба побувати в суді.

Причини прийти до суду можуть бути різними. Вони можуть бути пов′язані із захистом прав, свобод та інтересів громадян у різних царинах людської діяльності: розірвати шлюб, поділити майно між подружжям чи спадщину між родичами, встановити родинні стосунки, примусити сусіда компенсувати збитки за затоплену квартиру чи стягнути з комунальної установи кошти за неякісні послуги тощо.

Необхідність прийти до суду виникає тоді, коли особа хоче подати позовну заяву, звернутися до суду з іншою заявою, скаргою чи клопотанням, хоча нині є можливість направити такі документи поштою. Побувати в суді доведеться тим, кого викликають у якості учасника справи, до прикладу, відповідача чи свідка. Потреба прийти до суду особисто може і не бути пов′язана зі слухання справи у судовому засіданні. Наприклад, особа має бажання потрапити на особистий прийом до голови суду, ознайомитися з матеріалами справи, результатами технічного фіксування судового процесу тощо. З усіх цих питань відвідувачі можуть звертатися до суду протягом робочого дня. Інформацію про розпорядок роботи суду можна дізнатися на офіційному веб-сайті судової установи.

Відвідування суду може бути пов′язане із виконанням особою службових чи професійних обов′язків, як, наприклад, у представників засобів масової інформації. А ще до суду можна прийти стороннім слухачем засідання у резонансній справі – цього ніхто не забороняє, якщо засідання проводиться у відкритому режимі.

З якою б метою ви не йшли до суду, пам′ятайте, що це орган судової влади України з чіткими правилами, де кожен повинен їх дотримуватися та з повагою ставитися як до працівників, так і до інших відвідувачів. Наступного разу у рубриці «Варто знати» Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області пояснить, як звернутися до суду.  

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області