Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва про втручання у її професійну діяльність

01 березня 2023, 15:39

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Олена Мєлєшак повідомила Вищу раду правосуддя, що під час розгляду кримінального провадження обвинувачений висловлював на її адресу погрози вбивством.

У зв’язку із цим за заявою судді до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за попередньою кваліфікацією за частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо судді у зв’язку зі здійсненням правосуддя). Наразі досудове розслідування ще триває.

Варто вказати, що висловлювання погроз на адресу судді під час судового розгляду може сформувати у суспільстві уявлення про безкарність протиправного впливу на судову систему та негативно позначитися на її незалежності загалом.

Враховуючи обставини, про які повідомила суддя  Шевченківського районного суду міста Києва, ВРП дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за частиною першою статті 377 КК України за фактами, викладеними в повідомленні судді Шевченківського районного суду міста Києва Олени Мєлєшак.

Вища рада правосуддя