Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відтермінувала початок відновлення роботи судів Херсонської області через наявність безпекових загроз

01 березня 2023, 14:28

Вища рада правосуддя ухвалила рішення відтермінувати до 1 квітня 2023 року початок відновлення та зміни територіальної підсудності судових справ Херсонського апеляційного суду, Білозерського, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів.  

Нагадаємо, 31 січня 2023 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення, яким відтермінувала строк відновлення територіальної підсудності судових справ вказаних судів до 1 березня 2023 року у зв’язку з наявністю безпекових загроз та відсутністю можливості відновлення територіальної підсудності судових справ.

Однак, 21 лютого 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшло звернення голови Херсонського апеляційного суду із проханням розглянути питання про відтермінування початку роботи вказаних судів у зв’язку з нестабільною безпековою ситуацією.

У зверненні зазначено, що не зважаючи на вжитий комплекс організаційних заходів, спрямованих на відновлення здійснення судочинства, висока інтенсивність артилерійських обстрілів об’єктів, розташованих як у центрі, так і в інших районах міста Херсона наразі зберігається. Обстрілам періодично піддається також Білозерська територіальна громада, що створює загрозу життю та здоров’ю громадян.

ВРП звернулася до ДСА України та Служби судової охорони щодо надання інформації про готовність до відновлення роботи цих судів.

Зважаючи на продовження існування об’єктивних обставин щодо наявності безпекових загроз та через відсутність можливості відновлення територіальної підсудності судових справ Херсонського апеляційного суду, Білозерського, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів Херсонської області з 1 березня 2023 року, Вища рада правосуддя вирішила відтермінувати до 1 квітня 2023 року строк відновлення територіальної підсудності судових справ цих судів та зміни територіальної підсудності судових справ судів Херсонської області.

Таким чином Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області продовжать розгляд переданих вказаними судами справ до 31 березня 2023 року включно.

Вища рада правосуддя