Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України взяв участь у семінарі «Шляхи вдосконалення суддівського самоврядування»

29 лютого 2012, 16:04

28 лютого 2012 року в рамках проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» у приміщенні Вищого адміністративного суду України відбувся семінар «Шляхи вдосконалення суддівського самоврядування».
У роботі семінару взяли участь голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев та заступник голови цього суду, керівник проекту Twinning Дмитро Ліпський, судді цього суду, член Ради суддів України Олександр Джабурія, голова ради суддів адміністративних судів Микола Кобилянський та члени РСАС, голова ради суддів господарських судів Олександр Удовиченко, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, представники Центру суддівських студій, експерти проекту Twinning: державний радник Франції, в минулому заступник віце-президента Державної ради Франції П’єр Франсуа Расін та суддя Верховного адміністративного суду Литви, в минулому Голова цього суду Віргіліус Валанчус, постійний радник проекту Twinning, заступник Голови Апеляційного трибуналу м. Версаль (Франція) Крістоф Вюртц, інші.
Учасники семінару «Шляхи вдосконалення суддівського самоврядування» обговорили механізм призначення суддів на адміністративні посади, питання дотримання гарантій незалежності судової системи,  взаємодії суддівського самоврядування із органами, котрі наділені управлінськими повноваженнями, внутрішнього організаційного контролю, що здійснюється органами суддівського самоврядування, розглянули інститут суддівського самоврядування в європейських країнах, забезпечення діяльності органів суддівського самоврядування, а також питання дієвості і впливу рішень органів суддівського самоврядування.
Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, виступаючи перед учасниками зібрання, зокрема, відзначив, що Рада суддів України не є класичним органом державної влади, а відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» є органом суддівського самоврядування, відтак, рішення РСУ є обов‘язковими лише для виконання в судовій системі, що викликає певні складнощі у взаємовідносинах із іншими органами державної влади. Відтак, за словами Руслана Кирилюка, сьогодні є потреба у юридичному визначенні статусу і місця рішень органів суддівського самоврядування.

 

Довідково:
Реалізація проекту міжнародної технічної допомоги ЄС Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» розпочалась 1 вересня 2011 року.
З метою надання допомоги у становленні ефективного і прозорого правосуддя та підвищення якості управління системою адміністративних судів України з боку Європейського Союзу було виділено допомогу у розмірі  € 1.5 мільйона.
Мета проекту «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» полягає у покращенні якості функціонування системи національного адміністративного судочинства шляхом підвищення її інституційних можливостей та ознайомлення з кращими європейськими та світовими практиками для посилення верховенства права.
До складу консорціуму країн ЄС, які втілюватимуть проект, входять Франція, Литва та Швеція. Проект Twining пропонує різноманіття європейського досвіду експертизи: як з боку «нових» членів Спільноти, так і європейських держав з давніми, сталими традиціями адміністративного судочинства.
Проект Twining фінансується Європейським Союзом та втілюватиметься Державною Радою Франції, Верховним адміністративним судом Литви, Адміністрацією національних судів Швеції в тісній співпраці з Вищим адміністративним судом України.
Twining є інструментом ЄС з інституційної розбудови та підтримки країн, що входять до програми Європейського сусідства та партнерства (ENPI).