Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Етика та комунікація із суспільством – у фокусі уваги проєкту «Судова влада і суспільство» – суддя Наталія Блажівська

18 жовтня 2022, 12:57

Цього тижня розпочинається новий етап у роботі нідерландсько-українського проєкту «Судова влада і суспільство», учасники якого й під час війни докладають зусиль для налагодження ефективної співпраці між українськими та нідерландськими суддями, фахівцями у сфері права й експертами. Протягом тижня 36 українських суддів і представників апарату судів – учасників проєкту разом з нідерландськими суддями та експертами працюватимуть над темами комунікації та суддівської етики.

Під час зустрічі, яка відбулася 10 жовтня 2022 року, очільниця проєкту, заступник голови Окружного суду Амстердама з міжнародної співпраці та верховенства права Естер де Рой сказала, що такі заходи сприяють обміну досвідом і розвиткові співпраці між українськими та нідерландськими суддями, зміцненню довіри та порозуміння між професійними спільнотами двох країн. Для Королівства Нідерландів питання верховенства права було й залишається одним із ключових у контексті прагнення України стати частиною сім‘ї країн Європейського Союзу, і зусилля, спрямовані як на наближення судових практик, так і на інтеграцію українських суддів до суддівської спільноти ЄС мають неабияке значення для підтримки європейського майбутнього нашої держави. 

У вітальному слові до учасників експертка проєкту, суддя КАС ВС Наталія Блажівська розповіла, що незважаючи на дуже складні нинішні умови війни, судді України продовжують здійснювати правосуддя, швидко та ефективно адаптуючись до конкретних умов конкретної місцевості та безпекової ситуації, попри те, що законодавець зволікає з прийняттям необхідних змін до процесуальних кодексів.

Суддя переконана, що, незважаючи на війну, вже нині слід дивитися в майбутнє та напрацьовувати способи для швидкого відновлення країни, залучення інвестицій тощо. Очевидно, що якість правосуддя та взаємодії судів і суспільства буде абсолютно необхідним елементом для прискорення відновлення країни. Саме тому у фокусі уваги цього проєкту – два важливих і взаємопов’язаних аспекти діяльності судів: етика та комунікація із суспільством. Обидва аспекти не є безпосередньо «процесуальними», водночас саме вони великою мірою формують довіру суспільства до суду, його рішень, готовність поважати та виконувати рішення судів. А це створює стабільність і передбачуваність суспільних відносин у різних сферах – економічній, соціальній, політичній. Не випадково в Рекомендаціях Комітету Міністрів Ради Європи зроблено уточнення, що незалежність судової влади є не привілеєм суддів, а гарантією поваги до прав і свобод людини, що дає змогу кожній особі відчувати довіру до судової системи, сказала Наталія Блажівська.

Керівник проєкту та представник Центру міжнародного правового співробітництва Ханс ван дер Берг звернув увагу, що в часи війни судді України продовжують здійснювати правосуддя і захищати права громадян, саме тому дуже важливо поширювати цей унікальний для Європи 21-го століття досвід та ділитися своїми практиками з колегами з інших країн.  Він наголосив, що право на справедливий, вчасний і ефективний судовий розгляд незалежним, професійним і передбачуваним судом є передумовою верховенства права.

Додатково. Проєкт «Судова влада і суспільство» реалізується Центром міжнародного правового співробітництва (м. Гаага) та фінансується Міністерством міжнародних справ Королівства Нідерланди в рамках програми MATRA. Метою нідерландсько-українського проєкту є зміцнення взаємин між судовою владою і суспільством та посилення верховенства права шляхом сприяння більш дієвому відправленню правосуддя та підвищення ефективності роботи судів.

Верховний Суд