Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано платформу для проведення судових засідань в режимі відеоконференції в Україні

26 вересня 2022, 17:09

Член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій та представниця державного підприємства «Центр судових сервісів» Олександра Царьова презентували експертам Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) вітчизняну платформу для проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

Презентація відбулася у межах діяльності робочої групи щодо розробки практичного посібника з проведення дистанційних судових проваджень та покликана висвітлити принципи роботи і алгоритм дій учасників судових засідань, суду та Державної судової адміністрації України під час застосування в судових засіданнях системи відеоконференцзв’язку.

Досвід використання наявної системи відеоконференцзв’язку дасть змогу експертам з підготовки посібника отримати інформацію із чим наразі працюють українські судді, та використати її для розробки практичного посібника із проведення дистанційних судових проваджень з урахуванням українських реалій та законодавчих норм.

Система відеоконференцзв’язку є підсистемою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка дає можливість учасникам судового процесу взяти участь у судовому засіданні дистанційно.

Під час презентації зазначено, що протягом вересня 2022 року за допомогою ЄСІТС проведено більше ніж 32 000 судових засідань, з них 15 510 – з участю осіб, які перебували на відстані від суду, при цьому близько 4 000 конференцій відбулися зі слідчими ізоляторами та установами відбування покарань. Наразі система відповідає всім нормам захисту інформації та, на відміну від інших систем, протоколює судові засідання.

Водночас система потребує вдосконалення процесів, які вже існують. Це стане можливим завдяки співпраці в межах експертної підтримки з метою підготовки посібника для українських юристів.

Нагадаємо, робоча група щодо розробки практичного посібника з проведення дистанційних судових проваджень створена в межах діяльності Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» у співпраці з Європейською комісією з питань ефективності правосуддя (CEPEJ).

У заході взяли участь міжнародні та вітчизняні експерти: професор права та адвокат, співавтор Керівництва CEPEJ щодо відеоконференцій у судових процесах (Польща) Марек Свєрчинські, викладач, дослідник факультету права Католицького університету Ліона (Франція), співавтор Керівництва CEPEJ щодо відеоконференцій у судових процесах (Франція) Александре Паланко, ІТ-менеджер, Директор Офісу з координації технологій Генерального директорату  з ІТ-систем Міністерства юстиції (2016–2020) (Італія) Джуліо Борсарі, координатор проєкту, відділ співпраці CEPEJ Йована Матич, виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, виконувач обов’язків директора Державного підприємства «Центр судових сервісів» Андрій Слюсаренко.

Вища рада правосуддя