Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна конференція зі стратегічного планування завершила свою роботу

07 грудня 2011, 18:58
 
7 грудня 2011завершила роботу Міжнародна конференція «Стратегічне планування в судовій гілці влади».  Конференція тривала 6-7 грудня 2011 року м.Києві та була присвячена вивченню досвіду інших держав з питань стратегічного планування в судовій системі та напрацюванню відповідних рекомендацій до проекту Стратегічного плану для судової системи України.
Як зазначив суддя Федерального суду Північного округу Каліфорнії (США), голова комітету по суддівському планування Чарльз Брайер, важливість стратегічного планування полягає в тому, що воно фактично є «зобов'язанням побудувати судову систему, яка поважає громадян і служить їм». Американський експерт розповів, що в США ще багато років тому був затверджений такий план, який налічував близько 800 сторінок, включав в себе безліч ідей щодо того, чим повинна займатися судова система. «Стратегічний план був не відфільтрований, тобто він стосувався всього, і разом з тим - нічого конкретного. Це був не план, а перелік бажань. На той час цей план був невдалим», - зазначив пан Брайер. За його словами, вже через кілька років був створений новий план, який налічував 17 сторінок і був більш конкретним. «Ми повинні визнати, що, як у США, так і на Україну, і в принципі, в будь-якій країні світу, існує одна спільна проблема - успішність роботи судової гілки влади, яка залежить від того, наскільки громадяни сприймають справедливість цієї системи», - резюмував Чарльз Браейр.
Про стратегічні цілі судів округу Колумбія (США) присутнім розповів директор кримінального відділу судів першої інстанції округу Колумбія Даніель Чіпулло. Він назвав основні стратегічні цілі, зокрема, справедливе і неупереджене вирішення спорів, оперативне та ефективне розгляд справ, забезпечення доступу до правосуддя для всіх, забезпечення безпечної та захищеної середовища для здійснення правосуддя, інформування громадськості щодо ролі судової системи, сприяння довірі до судів і обмін інформацією.
Водночас, головний консультант агентства «Консалтинг», колишній інспектор Управління магістратських судів Великобританії Стівен Джейкобс зазначив, що одним з найбільш складних аспектів стратегічного планування є його впровадження. «Однією з ключових цілей розробки стратегічного плану є його розробка таким чином, щоб її легко можна було перетворити в план дій», - переконаний британський експерт. За словами пана Джейкобса, процес планування включає в себе: визначення напряму розвитку, встановлення курсу та досягнення мети. «Якщо курс встановлено, напрямок розвитку визначено, і більше нічого не відбувається - планування приречене на невдачу», - констатував Стівен Джейкобс.
Підбиваючи підсумки конференції голова Ради суддів України Ярослав Романюк відзначив, що Державній судовій адміністрації України доречно було б вже до грудневого засідання Ради суддів України представити проект Стратегічного плану для судової системи.
Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк подякував голові  Ради суддів України за довіру та відзначив, що на виконання доручення із підготовки проекту Стратегічного плану, ДСА України представить вказаний проект на обговорення до 23 грудня 2011 року. «Проект Стратегічного плану ми розробимо, проте будемо пам’ятати, що рухаємось поступально, але динамічно», - наголосив Руслан Кирилюк. Голова ДСА України відзначив, що такий план має бути корисним, особливо в часи реформування та розуміння державою самостійності судової гілки влади.