flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституціоналізм як теорія, ідеологія і практика конституційного будівництва держави, як система обмеження державного свавілля задля дотримання прав людей здатний діяти і під час воєнного стану – суддя ВС

03 травня 2024, 16:38

Про це зазначив суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Альберт Єзеров під час меморіальної науково-практичної дискусії «Конституціоналізм в умовах війни» у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Суддя зауважив, що демократичні інституції продовжують функціонувати, відбуваються засідання парламенту, працює уряд, суди здійснюють правосуддя. Це підтверджує той факт, що конституціоналізм має внутрішній ресурс для функціонування і відновлення, а ми продовжуємо жити в цій парадигмі, хоч і з певними обмеженнями.

Доповідач звернув увагу на розвиток надзвичайного законодавства безпосередньо в умовах воєнного стану. Так, у законах України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», «Про правовий режим воєнного стану» та інших упроваджено певні обмеження щодо реалізації прав людини, діяльності демократичних інституцій, але ці обмеження є легітимними та виправданими.

Набувають розвитку деякі конституційні інструменти, які передбачені в процесуальному законодавстві і щодо яких єдиних підходів ще не вироблено. Прикладом цього може бути положення п. 7 ч. 1 ст. 205 Виборчого кодексу України щодо непроведення виборів у певний час, яке викликає питання щодо того, чи не обмежують / позбавляють вони виборчих прав громадян та чи відповідають ці положення Конституції України.

Вирішення питань щодо застосування Конституції під час здійснення правосуддя, сказав Альберт Єзеров, потребує думки провідних науковців у галузі конституційного права. Такі думки мають бути почуті і враховані, щоб конституціоналізм і в умовах воєнного стану продовжував ефективно функціонувати й розвиватися.

Під час заходу, організованого факультетом правничих наук Києво-Могилянської академії спільно з Асоціацією випускників Києво-Могилянської академії, відбулося обговорення актуальних питань конституціоналізму в умовах війни. Учасники зустрічі також пригадали внесок Андрія Мелешевича в дослідження конституційного права, розбудову правничого факультету Києво-Могилянської академії, поділилися спогадами та вшанували його пам’ять.