flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Розблокування інвестицій в Україну» – важливий і цінний внесок у верховенство права та успішну економіку України

03 травня 2024, 15:24

У Лондоні відбувся круглий стіл Британського інституту міжнародного та порівняльного права (BIICL), у якому взяли участь судді Верховного Суду Олена Кібенко, Іван Міщенко та Костянтин Пільков, президент BIICL і Голова Верховного суду Сполученого Королівства (2012–2017) лорд  Девід Ньюбергер (Lord David Neuberger), лорд-канцлер та міністр юстиції Сполученого Королівства Алекс Чок (Alex Chalk), член Парламенту Сполученого Королівства, державний міністр (міністр у справах Європи) Управління закордонних справ, співдружності та розвитку Нусрат Гані (Nusrat Ghani), заступник державного секретаря Міністерства юстиції Великої Британії Майк Фрір (Mike Freer), а також Міністр юстиції України Денис Малюська, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, провідні юристи та політичні діячі України і Сполученого Королівства. 

Учасники обговорили звіт «Розблокування інвестицій в Україну», підготовлений дослідниками BIICL у співпраці з Міністерством юстиції Великої Британії (https://www.biicl.org/documents/12221_final_public_report.pdf)

Проєкт є частиною ініціативи Міністерства щодо налагодження діалогу між зацікавленими сторонами юстиції України та Великої Британії, між двома урядами, сприяння розбудові спроможності української судової системи у вирішенні господарських спорів, а також впровадження найкращих міжнародних практик щодо вирішення міжнародних спорів.

У звіті визначено переваги й варіанти, а також надано рекомендації та найкращі практики щодо вдосконалення механізмів вирішення спорів для заохочення, підтримки і захисту комерційних інвестицій в Україні шляхом посилення можливостей вирішення спорів для інвесторів.

Крім того, документ містить результати опитування зацікавлених сторін міжнародного бізнесу та судової системи, а також експертів щодо проблем, з якими стикається українська правова та судова системи. Рекомендації, які вказані у звіті, містять низку інноваційних моделей, таких як нові автономні фінансові суди та/або арбітражні центри, що використовують різні інструменти, зокрема іноземні судді та арбітри, законодавство та мова, а також оцифрування.

Під час відкриття круглого столу лорд Девід Ньюбергер наголосив: «Ніхто не може не бути враженим стійкістю та відданістю української судової системи в цілому. Вона продовжує надавати доступ до правосуддя, незважаючи на небезпеку та руйнування, спричинені війною. Як громадянин Великої Британії та колишній суддя, я пишаюся важливим внеском у формі експертних порад і цільового фінансування, зробленого урядом та судовою системою Великої Британії для підтримки української судової системи в багатьох сферах. Звіт «Розблокування інвестицій в Україну» є важливою ініціативою. Він вражає як своєю метою, так і своїм аналізом. Його мета – надати рекомендації щодо того, як зробити національну українську систему щодо вирішення комерційних спорів максимально ефективною та шанованою, а отже максимально дружньою до інвесторів та бізнесменів – як з інших країн, так і всередині країни. Що стосується аналізу, то він заснований на доказах і ретельно продуманий. У цьому Звіті враховані погляди суддів та потенційних користувачів судів, а також переваги і проблеми моделей в інших юрисдикціях. З будь-якої точки зору це важливий і цінний внесок у верховенство права та успішну економіку в Україні».

Виступаючи з доповіддю, Олена Кібенко проаналізувала сильні та слабкі сторони господарських судів у контексті розгляду інвестиційних спорів. «Українські господарські суди показали свою спроможність швидко та якісно розглядати спори високої складності, незважаючи на всі виклики воєнного часу», –  зазначила суддя ВС.

Вона звернула увагу на строки розгляду справ у 2023 році, де в середньому справа проходила всі три інстанції за 6–7 місяців, що, поряд з іншими цифрами (кількість оскаржених рішень, скасувань та нових розглядів), свідчить про високу конкурентоспроможність вітчизняної судової системи. Олена Кібенко також зауважила, що українські суди все частіше застосовують іноземне право при вирішенні спорів, що раніше було властиво лише комерційним арбітражам.

У контексті низького рівня володіння іноземними мовами, про яке також ішлося в Звіті, доповідачка вказала, що українські суди завдяки конкурсам поповнюються новим поколінням суддів, які вже вільно спілкуються англійською, тому ситуація поступово покращується.

Суддя ВС Іван Міщенко проаналізував одне з ключових питань заходу: яку модель слід обрати Україні для розвитку судової системи та зміни парадигми інвесторів. 

«Головним є врахування українського контексту, правової культури та індивідуальних особливостей, і саме це має стати основою для прийняття рішення, чи слід Україні створювати Вищий інвестиційний суд, чи вдатись до більш вдалих, випробуваних часом та досвідом моделей, таких як міжнародний фінансовий центр з арбітражною інституцією, юрисдикція якої буде поширюватись на його діяльність. У будь-якому випадку підсилення спроможності системи господарських судів, зменшення кількості спорів, впровадження сучасних IT-інструментів є пріоритетом», – зазначив доповідач.

Суддя Великої Палати ВС Костянтин Пільков зосередився на цінності збереження доступу інвестора до арбітражу як до альтернативного інструменту вирішення суперечок, зокрема й пов’язаних з інвестиціями. У презентації він на прикладах із практики ВС продемонстрував чіткий тренд у формуванні дружньої до арбітражу судової практики протягом останніх шести років.

Суддя ВП ВС наголосив на необхідності збереження цієї позитивної тенденції, а також на тому, що саме сприяння державними судами арбітражу як заснованому на довірі та авторитеті арбітрів  покращить інвестиційну привабливість України. Існування ж альтернативи державним судам створить підґрунтя для довіри їм, адже справжня довіра до суду можлива лише в умовах існування вибору.

Костянтин Пільков також зауважив, що якщо у вирішенні приватних інвестиційних спорів важливо забезпечити альтернативу, якою є арбітраж, то стосовно майбутньої системи вирішення суперечок «інвестор – держава» Україна перебуватиме в стані непевності з огляду на те, що у ЄС на заміну традиційним механізмам вирішення цих суперечок приходить новий, який може бути втілений у створенні Багатостороннього інвестиційного суду.  Україні слід це враховувати, якщо мова йде про створення якихось міжнародних судових установ, покликаних вирішувати інвестиційні суперечки з Україною як країною, що приймає інвестиції.

Під час триденного візиту судді ВС відвідали Верховний суд Сполученого Королівства, Лондонський комерційний суд, Міжнародний центр вирішення спорів. Також вони зустрілись із членом Парламенту Сполученого Королівства, головою Комітету з питань правосуддя Бобом Ніллом (Bob Neill) та провели брифінг із заступниками директора HMCTS (служба судів і трибуналів Її Величності).

Презентація Олени Кібенко

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Commercial_Courts_prezent.pdf

Презентація Івана Міщенка

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Unlocking_Investment_Ukraine_2024.pdf