flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: наявність у діях власника волі на передачу майна іншій особі унеможливлює витребування майна від добросовісного набувача

01 жовтня 2018, 15:52

Такий правовий висновок зроблено ВС КГС у справі №916/2107/17.

За змістом ст.388 ЦК України випадки витребування майна власником від добросовісного набувача обмежені й можливі за умови, що майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно, поза їх волею. Наявність у діях власника волі на передачу майна іншій особі унеможливлює витребування майна від добросовісного набувача.

У даній справі, суди попередніх інстанцій встановили, що спірні земельні ділянки вибули без волі її власника територіальної громади міста в особі Позивача, на підставі неіснуючого судового рішення, за яким певними особами було оформлено право власності на земельні ділянки, правовстановлюючі документи про які, в подальшому, були визнані неправомірними та скасовані.

ВС КГС вказав, що господарські суди попередніх інстанцій вірно встановивши, що, в даному випадку, вибуття земельних ділянок з володіння власника на підставі підробленого судового рішення, ухваленого щодо цих земель, відбулось поза волею власника ділянок, а отже дійшли обґрунтованого висновку, що оскільки спірні земельні ділянки, які належать територіальній громаді міста в особі Позивача, вибули без волі її власника, тому власник має право витребувати це майно від добросовісного набувача на підставі ст.388 ЦК України.

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №916/2107/17 від 04.07.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75298624  (#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)