flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрали чинності зміни до деяких статей ГПК України

10 січня 2018, 17:24

Переважно це стосується порядку розгляду справ у спрощеному провадженні, а саме:

- в абз.2 ч.4 ст.46 слова «до початку» замінено словами «після початку», отже: «Зміна предмета або підстав позову при новому розгляді справи допускається в строки, встановлені ч.3 цієї статті, (…), якщо справа розглядалася за правилами спрощеного позовного провадження - після початку першого судового засідання при первісному розгляді справи.»;

- оновлена редакція ч.2 ст.252: «Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через 30 днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться». Отже, спрощене позовне провадження може проводитися без судового засідання, у зв’язку з цим встановлено 30 денний строк з дня відкриття провадження для розгляду справи по суті в порядку такого провадження;

- ч.3 ст.252, викладено у наступній редакції: «Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі. Підготовче засідання при розгляді справи у порядку спрощеного провадження не проводиться». Отже, встановлено строк для проведення процесуальних дій під час розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження у випадку якщо судове засідання не проводиться.

Окрім того, змінено момент початку розгляду справ у суді апеляційної інстанції, а саме ч.2 ст.270 доповнено словами «або через 15 днів з дня відкриття апеляційного провадження, якщо справа розглядається без повідомлення учасників справи». Отже, розгляд справ у суді апеляційної інстанції починається з відкриття першого судового засідання або через 15 днів з дня відкриття апеляційного провадження, якщо справа розглядається без повідомлення учасників справи.

Зміни до ГПК України внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 №2234-VIII, які набрали чинності з 07.01.2018.

З іншими змінами до ГПК України можливо ознайомитись за посилання http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2234-19.