flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний господарський суд пікетують по два рази на тиждень, — голова суду

11 вересня 2017, 15:54

За останні півтора місяці будівля Одеського апеляційного господарського суду пікетувалася більше 10 разів. Але це не єдина проблема. Блокування в залі засідань, розпилення газу, обливання зеленкою та погрози сім'ї, — з цим все частіше стикаються працівники та судді установи.

Про це у Facebook розповіла голова Асоціації суддів господарських судів України та очільниця ОАГС Наталія Богацька, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, вчора в день перед будівлею двоє невідомих чоловіків облили спиртовою зеленкою у великій кількості суддю Ірину Малярчук, заподіявши тим самим опіки шкіри і слизової оболонки очей.

«Звертаю увагу, що рівно місяць тому аналогічні безпрецедентні за своєю цинічністю дії були зроблені по відношенню до судді Одеського апеляційного господарського суду Віктору Головею та членам його сім'ї. 03 червня 2017 року сім'ю судді - дружину,

сина-інваліда і 12-річну онуку заблокували в їх будинку, протягом трьох годин всіляко ображали і принижували, використовуючи гучномовці, все це на тлі розкладених шин і динаміків з гучною музикою. Після чого ті ж особи заблокували машину судді і лише завдяки діям співробітників Національної поліції йому не були заподіяні тілесні ушкодження. Уночі цього ж дня двір судді закидали скляними пляшками з кров'ю і пакетами з фекаліями, після чого син судді був госпіталізований», — написала голова суду.

Також Н.Богацька розповіла, що при подальшому розгляді справи суддя В. Головей та інші члени колегії суддів зазнали психологічного та фізичного тиску. Більше чотирьох годин активісти  блокували будівлю суду, розбили скляні двері зали судових засідань, вибили скло, агресивно себе поводили, почали бити співробітників Національної поліції, при цьому намотуючи собі на руки прапор України, після чого запустили газ, який поширився на всі поверхи будівлі, в результаті чого постраждала велика кількість працівників апарату суду, суддів та відвідувачів суду. Після цього в активісти підпалили шини, заблокували один з центральних проспектів Одеси, на якій

знаходяться будівля судів, у зв'язку з чим обидва змушені були припинити роботу.

Крім того, голова ОАГС зазначила, що 15 червня в судовому засіданні напали на суддю Господарського суду Одеської області Наталію Петренко. Активісти облили зеленкою прокурора та інших учасників процесу, після чого в залі судових засідань був застосований газ невідомого походження і суддя разом з працівниками апарату були заблоковані в залі судових засідань.

За її словами, останні півтора місяці будівля ОАГС, в якому розміщені обидві інстанції, пікетувалася більше 10 разів. Все це супроводжувалося постійними бійками, образами, порушеннями громадського порядку, барикадуванням суддів в залах судових засідань, зривами засідань, нападами на суддів.

«В останні місяці співробітники Національної поліції і Національної гвардії через день знаходяться під будівлею суду, що стало вже звичним явищем для Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області. І це – суди господарської юрисдикції, які розглядають комерційні спори між суб'єктами підприємницької діяльності, що

не мають прямого відношення до патріотизму та інтересам громадянського суспільства», — зауважила Н. Богацька.

«Про які задекларовані європейські цінності у правовій державі може йти мова, не кажучи вже про незалежність судової системи та суддів, коли кожен день життя і здоров'я суддів, їх близьких піддаються небезпеці. При цьому жодна особа не була притягнута до відповідальності за злочини, вчинені у відношенні суддів», — резюмувала голова суду.

Джерело: Закон і Бізнес