flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Дніпропетровської області повернуто у власність Дніпра земельну ділянку площею 6,4 га та стягнуто до місцевого бюджету більше 7,5 млн. грн.

14 травня 2018, 17:01

  Прокуратура Дніпропетровської області звернулась до Господарського суду Дніпропетровської  області з позовом в інтересах держави в особі Дніпровської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 7 669 760,34 грн.; розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки площею 6,4 га у власність міста Дніпро (справа №904/294/18).

            Під час розгляду справи господарським судом встановлено наступне.

            Влітку 2008 року між Дніпропетровською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю був підписаний договір оренди земельної ділянки загальною площею 6,3979 га строком на десять років. Земельна ділянка передавалась в оренду для проектування та будівництва ІІ черги житлової забудови.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки під час укладання договору становила 19 714 222,14 грн.           

            Товариство зобов’язалось своєчасно вносити орендну плату.

            Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності – обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем, а підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Судом встановлений факт систематичного порушення відповідачем своїх зобов’язань з оплати орендної плати за користування земельною ділянкою, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість за договором оренди земельної ділянки у розмірі 7 669 790,34 грн.

Вищевказаний факт, відповідно до статей 32, 34 Закону України «Про оренду землі» та відповідних пунктів договору оренди є підставою для розірвання договору.

            Згідно статті 34 Закону України «Про оренду землі» у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. 

            Оскільки наявні підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, суд також задовольнив позовні вимоги про зобов’язання відповідача повернути за актом приймання-передачі позивачу земельну ділянку. 

            Наведені вище обставини стали підставою для прийняття 05.04.2018 Господарським судом Дніпропетровської області рішення у справі №904/294/18, яким позовні вимоги повністю задоволені.

            З відповідача стягнуто на користь Дніпровської міської ради суму заборгованості з орендної плати в розмірі 7 669 790,34 грн.

            Договір оренди розірвано, відповідача зобов’язано повернути у комунальну власність земельну ділянку загальною площею 6,3979 га у стані не гіршому порівняно з тим, у якому її надано в оренду.

            Зазначене рішення не оскаржувалось в апеляційному й касаційному порядку та набрало законної сили у відповідності до норм Господарського процесуального кодексу України.