flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розширена нарада щодо підбиття підсумків роботи господарських судів у 2023 році та круглий стіл на тему «Актуальні питання розгляду господарськими судами справ за участю органів Антимонопольного комітету України: новели законодавства»

28 лютого 2024, 13:43

Наприкінці минулого тижня у Києві відбулось два цікавих заходи, на яких були присутні голова Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Ліпинський та заступник голови суду Володимир Татарчук.

Голова суду Олександр Ліпинський взяв участь у розширеній нараді голів судів господарської юрисдикції, яка відбулась у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

До уваги очільників апеляційних та місцевих господарських судів було презентовано звіт щодо підсумків роботи ланки господарських судів протягом 2023 року.

            Головними доповідачами на нараді виступили Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко та голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач.

Станіслав Кравченко поінформував, що у 2023 році на розгляд судів надійшло понад 4,5 млн справ і матеріалів. Серед них були й нові категорії спорів, пов’язаних із війною. За його словами, попри надскладні умови, такі як надмірне навантаження, кадровий голод і безпекові ризики, судова система достойно впоралася з викликами та продовжила ефективно виконувати свої завдання.

Також очільник ВС зазначив, що Верховному Суду впродовж 2023 року вдалося сформувати достатню кількість правових висновків для забезпечення єдності судової практики щодо вирішення актуальних питань, що виникали, зокрема, і в нових категоріях справ.

            Лариса Рогач у своїй доповіді звернула увагу на те, що у 2023 році суттєво збільшилися основні показники роботи господарських судів порівняно з показниками 2022 року, а подекуди вони перевищили навіть показники «довоєнного» 2021 року. І на тлі відчутного кадрового голоду як серед суддів, так і серед працівників апаратів судів, суттєвого збільшення навантаження на суддів у зв’язку із збільшенням процесуальних звернень якість роботи господарських судів зросла порівняно з попереднім роком, зокрема скоротилися строки розгляду справ.

Крім того, Лариса Рогач озвучила низку проблемних питань, які виникли не тільки в господарських судах, але й в усій судовій системі України. Насамперед це стосується ситуації щодо оплати праці працівників апаратів, класифікації посад державної служби в судах та фінансово-матеріального забезпечення для належного функціонування судів.

Окремо голова КГС ВС звернула увагу колег на технічні негаразди в роботі підсистем «Електронний суд» та «Електронний кабінет», коли доставка процесуальних документів в електронний кабінет учасника у справі здійснюється із запізненням. За її словами, суди мають бути поінформовані заздалегідь про технічні проблеми підсистем (модулів) ЄСІТС для відповідного реагування.

Крім того, в межах заходу було обговорено нагальні організаційні питання щодо функціонування господарських судів України за участю голів апеляційних і місцевих господарських судів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України.

В той же день, Володимир Татарчук долучився до дискусії з обговорення актуальних питань розгляду господарськими судами справ за участю органів Антимонопольного комітету України.

Окрім суддів судів господарської юрисдикції на заході були присутні представники Антимонопольного комітету України, керівництво Верховного Суду, голова комітету ВРУ з питань економічного розвитку тощо.

Темами для обговорення були:

- загальні аспекти розгляду клопотань Антимонопольного комітету України про проведення перевірок та інших процесуальних дій;

- інстанційна та територіальна юрисдикція справ за клопотанням Антимонопольного комітету України;

- порядок і строки розгляду клопотання Антимонопольного комітету України та його територіального відділення. Строки і порядок оскарження клопотання;

- достатність підстав для задоволення клопотання Антимонопольного комітету України та його територіального відділення.