flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 10 млн грн штрафу і пені стягнуто до державного бюджету – рішення Господарського суду Дніпропетровської області

27 липня 2021, 15:44

До Господарського суду Дніпропетровської області звернувся Антимонопольний комітет України (позивач) з позовними вимогами про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» (відповідач) штрафу у розмірі 5 438 658,00 грн і пені у сумі 5 438 658,00 грн (справа №904/6072/20).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у жовтні 2018 року ним прийнято рішення про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу.

Цим рішенням дії товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» визнано порушенням, передбаченим Законом України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді неправомірного використання позначень.

Так, товариство з обмеженою відповідальністю «Особа_1» використовувало без дозволу міжнародної корпорації оформлення етикеток алкогольних напоїв міцних солодових, схожих із оформленням етикетки алкогольної продукції, яке раніше почала використовувати міжнародна корпорація для алкогольної продукції, що може призвести до змішування з діяльністю міжнародної корпорації.

За виявлені порушення на відповідача був накладений штраф у розмірі 5 438 658,00 грн.

Копія рішення Антимонопольного комітету України була вручена представнику товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» під розписку.

Згідно з ч.3 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу.

Доказів оплати штрафу відповідачем до матеріалів справи не надано.

Водночас згідно з ч.1 ст. 60 Закону України «Про захист економічної конкуренції», заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Особа_1» скористалось правом на оскарження рішення Антимонопольного комітету України в судовому порядку, але рішенням господарського суду в задоволенні позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» відмовлено повністю. Це рішення залишено без змін апеляційною і касаційною інстанціями.

Відповідно до ч.5 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України.

З огляду на зазначену норму закону, а також несплату штрафу відповідачем, позивач нарахував і заявив до стягнення пеню у сумі 5 438 658,00 грн.

Дослідивши матеріали справи №904/6072/20, Господарський суд Дніпропетровської області визнав обґрунтованими заявлені у ній позовні вимоги, тому рішенням від 13.04.2021 задовольнив позов у повному обсязі і стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю «Особа_1» в дохід загального фонду Державного бюджету України 5 438 658,00 грн штрафу і 5 438 658,00 грн пені.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Особа_1» подало апеляційну скаргу на рішення господарського суду до Центрального апеляційного господарського суду. Однак, ухвалою Центрального апеляційного господарського суду апеляційну скаргу повернуто без розгляду.

Таким чином, рішення у справі №904/6072/20 набрало законної сили, а на його виконання були видані відповідні накази.

 Фото з відкритих джерел мережі Інтернет