flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов'язок страховика відшкодувати заподіяну страхувальником шкоду виникає із самого факту заподіяння застрахованою особою у результаті ДТП такої шкоди

28 липня 2020, 11:25

Статтею 22 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому  цим  Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.

До Одеського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга представника Б., в якій він  просив скасувати рішення суду, яким позов П. до Б., треті особи на стороні відповідача, що не заявляють самостійних вимог: Моторне (транспортне) страхове бюро України, ПАТ «Європейський союз» про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, задоволено.

На думку відповідача, воно постановлене із неповним з’ясуванням обставин, що мають значення для справи, невідповідністю висновків суду обставинам справи, порушенням норм матеріального та процесуального права.

Судом встановлено, 12.12.2017 року о 12.40 год. в м. Одесі з вини відповідача Б. під час керування автомобіля Fiat Linea, за умови не дотримання безпечної дистанції, сталося зіткнення з автомобілем OPEL Astra, що належить на праві приватної власності позивачу П. В результаті ДТП автомобіль позивача отримав механічні пошкодження. 13.12.2017 року позивач звернувся до МТСБУ із повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду для отримання матеріального збитку. Позивачу виплатили лише 5940 грн. (6000 грн. мінус банківська комісія у розмірі 60 грн.), що є недостатньою сумою для відновлення транспортного засобу.

Як вбачається з матеріалів справи, 16.07.2018 року позивач звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовом до відповідача та просив стягнути матеріальну шкоду, заподіяну дорожньо-транспортною пригодою в розмірі 17578,20 грн., витрати, пов’язані з автотоварознавчим дослідженням у розмірі 1580,90 грн. та витрати на поштові відправлення у розмірі 142 грн. Також просив стягнути з відповідача судові витрати.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов`язані: вжити заходів для невідкладеного, але не пізніше трьох робочих днів, повідомлення страховика, з яким було укладено договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, або, у випадках, передбачених цим Законом, МТСБУ про настання дорожньо-транспортної пригоди.

Статтею 38 цього ж Закону встановлено, що страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, якщо він не повідомив страховика у строки і за умови визначених у підпунктах 33.1.2. пункту 33.1 статті 33 цього Закону.

З викладеного вбачається, що обов'язок страховика відшкодувати заподіяну страхувальником шкоду виникає із самого факту заподіяння застрахованою особою у результаті ДТП такої шкоди.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника Б., колегія суддів судової палати у цивільних справах Одеського апеляційного суду постановила апеляційну скаргу задовольнити.  Рішення Приморського районного суду м. Одеси скасувати. Постановити нове рішення, яким у задоволенні позову – відмовити.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/8908/18

 

 Пресслужба Одеського апеляційного суду