flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батьки повинні утримувати дитину до досягнення нею повноліття

12 серпня 2021, 16:39

Таку норму виписано у Сімейному кодексі України. Статтею 180 встановлено обов’язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття. У випадку, якщо один із батьків проживає окремо від дитини — зобов’язаний сплачувати аліменти за рішенням суду. 

До суду надійшла апеляційна скарга Д. на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, яким позивачу було відмолено у збільшенні розміру аліментів.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що позивачем не наведено та не обґрунтовано на достатньому рівні підстави для збільшення розміру аліментів, крім того, відповідач через хворобливий стан здоров’я не має змоги працювати на роботі на постійній основі, має мінливий, нерегулярний дохід, та має на утриманні доньку від іншого шлюбу – Д., мати якої померла  у 2013 році.

Однак, колегія суддів частково не погодилась з висновком суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, сторони перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано 2008 року у судовому порядку. Від шлюбу у них народилась дитина 2006 року народження, яка проживає разом із матір’ю та знаходиться на її утриманні.

Відповідно до ст. 51 Конституції України, ст. 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно із ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно з ч. 2 ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватись про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

За змістом ч. 1,2 ст.155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Законом України «Про Державний бюджет на 2019 рік» прожитковий мінімум для дитини віком від 6 до 18 років з 1 січня 2019 року складає 2027 грн., з 1 липня – 2118 грн., з 1 грудня – 2218 грн.

При цьому колегія суддів враховує стан здоров’я відповідача, який є незадовільним внаслідок перенесених травм, які відбулися після падіння з висоти.

Враховуючи, що розмір аліментів у сумі 250 грн. в місяць дійсно є недостатнім для утримання дитини сторін, тобто, матеріальний стан одержувача аліментів значно змінився в сторону погіршення, колегія суддів приходить до висновку, що рішення суду слід скасувати та прийняти нову постанову, якою збільшити розмір аліментів, які стягуються з Д., 1974 року народження, на користь Д., 1982 року народження, на утримання малолітнього сина, 2006 року народження, з 250 грн. до 1100 грн. щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної сили, до досягнення дитиною повноліття.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 495/8357/18.