flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вдруге Одеський апеляційний суд залишив без задоволення клопотання захисника підозрюваного у резонансній справі

03 квітня 2019, 16:05

Одеський апеляційний суд повідомляє, що 01 квітня 2019 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні розглянуто клопотання захисника підозрюваного Дудкевича В.В. – Соломенцева І.А. про направлення до Верховного суду для направлення до іншого суду в межах юрисдикцій різних апеляційних судів клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області Гаркушина І.А. про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно Дудкевича В.В., підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, частинами 1 та 2 ст.364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»).

Клопотання про зміну територіальної підсудності підозрюваний обґрунтував тим, що слідче управління ГУНП в Одеській області здійснює досудове розслідування у даному кримінальному провадженні всупереч вимогам ст.216 КПК України, оскільки повноваженнями щодо здійснення досудового розслідування відносно працівника правоохоронного органу наділені слідчі відповідного територіального управління Державного бюро розслідувань. На думку захисника, клопотання прокурора про застосування до Дудкевича В.В. запобіжного заходу у виді тримання під вартою має бути розглянуте слідчим суддею місцевого суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування – Територіальне управління Державного бюро розслідувань, що розташоване в м. Миколаєві.    

Апеляційний суд встановив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно Дудкевича В.В. було розпочато прокуратурою Одеської області та здійснюється слідчим управлінням ГУНП в Одеській області, офіційна адреса якого – вул. Академіка Філатова, 15-а, м. Одеса. Тобто, офіційна адреса знаходиться у Київському районі м. Одеси, а тому відповідні посадові особи з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження вірно звернулися саме до Київського районного суду м. Одеси.

За підсумками розгляду Одеський апеляційний суд залишив без задоволення вказане клопотання захисника Соломенцева І.А., а клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області Гаркушина І.А. про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно Дудкевича В.В. – повернув до Київського районного суду м. Одеси.

Відмовляючи у задоволенні апеляційної скарги захисника Соломенцева І.А., Одеський апеляційний суд виходив з того, що досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні не здійснюється територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованому в м. Миколаїв. А тому доводи захисника про те, що апеляційний суд повинен звернутися з відповідним поданням до Верховного Суду для направлення клопотання прокурора про застосування до Дудкевича В.В. запобіжного заходу в виді тримання під вартою до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів, є необґрунтованими. Разом з тим, в ухвалі колегія суддів зазначає, що апеляційний суд не наділений повноваженнями доручати органу досудового розслідування проведення досудового розслідування, оскільки, відповідно до п.3 ч.2 ст.36 КПК України, вказані повноваження відносяться до компетенції прокурора.

   Окрім цього, захисник Соломенцев І.А. у цьому ж судовому провадженні звернувся із клопотанням про направлення до Верховного суду для направлення до іншого суду в межах юрисдикцій різних апеляційних судів клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області Гаркушина І.А. про відсторонення від посади підозрюваного Дудкевича В.В. Пізніше, у судовому засіданні, останній, за згодою підозрюваного Дудкевича В.В., відмовився від поданого ним клопотання. За таких обставин, керуючись ч. 6 ст. 9, ст. ст. 32, 34 КПК України Одеський апеляційний суд провернув згадане клопотання Соломенцева І.А. особі, що його подала, а клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області Гаркушина І.А. про відсторонення від посади підозрюваного Дудкевича В.В. - повернув до Київського районного суду м. Одеси.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/13234/18.

 

Прес-служба Одеського апеляційного суду